U trendu

Lekar otkrio šta vam se događa u telu ako odlažete odlazak u toalet

Morate da obavite veliku nuždu, ali nalazite se u situaciji kada je nemoguće otići u toalet. Zvuči poznato? To je vrsta noćne more u kojoj se u nekom trenutku svako nađe. Možda ste usred vrlo važnog sastanka ili ste na putovanju, a nigde u blizini nema odmarališta. Ali, da li je odlaganje obavljanja velika nužde loše za vas?

U jednoj od poslednjih epizoda svog serijala videozapisa „Daily Digest“ gastroenterolog dr. Samir Islam objasnio je šta se može dogoditi ako odlažete ovaj „zov prirode“.

„Kad god zadržavate stolicu, može se dogoditi nekoliko stvari koje možda nisu najbolje“, kaže.

Problem kog bi ljudi trebalo da budu svesni, objašnjava, je taj da odlaganje obavljanja velike nužde može uzrokovati zatvor. To se događa iz vrlo jednostavnog razloga: ako zadržavate stolicu, zapravo svom telu šaljete signal da ne može obaviti nužno.

„Problem je u tome što se vaše telo navikne na to da ne reaguje na nagon, a to zaista može otežati probleme s crevima“, kaže Islam i objašnjava da možete osećati bolove u stomaku, a to može dovesti do disfunkcije dna karlice.

„Pritom rektalni mišići uopšte ne rade ispravno. A budući da ne rade, to će vam dodatno otežati korišćenje toaleta“, dodaje Samir.

Uz to, prema njegovim rečima, zbog zadržavanja stolice neće doći do dodatnog nakupljanja toksina u telu što je zapravo najčešći mit vezan uz ovaj problem, piše Men’s Health.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar