Lekari preporučuju: „odmorite se“ malo od dijabetesa

Naše slave, novogodišnji i božićni praznici – period su kada je trpeza puna kako mesom tako i tortama i kolačima, a to je izazov i iskušenje za sve, a naročito za osobe sa dijabetesom.

Većina osoba sa dijabetesom vodi računa i kontrliše unos hrane, iako bi rado da se opuste i uživaju u praznicima i slavama.

Mnoga istraživanja rađena o dijabetesu ukazuju na stalnu i trajnu brigu o ishrani bez opuštanja i nemara. Međutim, mnogi takozvani iskusni i stari dijabetičari na osnovu ličnog iskustva navode da odstupanje od pravila na kratko, makar za praznike, ne utiče puno na bolest. Mnogi od njih savetuju jednostavno opuštanje i uživanje, naravno bez preterivanja. Dodatni razlog za opuštanje: ako ste se dobro brinuli o šećeru u krvi u prethodnih 11 meseci, malo odstupanje neće ugroziti vašu odgovornost prema bolesti. „Odmor od dijabetesa“ naravno ne znači pojesti pola torte ili 10 kolača odjednom, ali jedan ili dva je sasvim u redu.

Suština „odmora od dijabetesa“ nije jesti što više i sve što bude na dohvat ruke, već umanjiti stalna ograničenja od hrane koja stoje kao omča oko vrata svima koji imaju dijabetes. Ako je neka uteha osobama sa dijabetesom, statistika pokazuje da većina osoba sa nekim vidom ograničenja u ishrani ili piću zbog bolesti prekrši to pravilo i pretera za vreme praznika.

Statistika takođe pokazuje i trend povećanja telesne težine za vreme praznika u proseku od jedan do tri kilograma po osobi pa svi kojima je stalo do linije posle praznika su ljuti na sebe jer su preterali.

Bez obzira na sve, savet za osobe sa dijabetesom jeste da pokušaju da za praznike i slave ostanu dosledni svojoj rutini u ishrani, ali i da mogu da uživaju u malim odstupanjima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.