U trendu

Lekovi i droga preko interneta

Kupovinu preko interneta danas obavlja sve više i više ljudi – to donosi mnoge pogodnosti, ali i opasnosti – posebno kupovina lekova preko interneta, pre svega hipnotičkih i antidepresivnih lekova poput zopiklona. Zopiklon je lek koji se trenutno najviše zloupotrebljava i čije preterano uzimanje ima status narkotika – to su tablete za spavanje i dovode do zavisnosti.

Na internetu u Velikoj Britaniji pronađeno je 37 sajtova koji prodaju ovaj lek kao i ostale lekove. Od tih sajtova, njih 24 pruža informacije o doziranju, dok 12 to uopšte i ne spominje. Od svih sajtova, samo na jednom sajtu navodi se da je za nabavku leka potreban recept.

Postoji opravdana zabrinutost u Velikoj Britaniji, kako zvaničnih institucija tako i građana, od zloupotrebe ovog leka pošto on izaziva zavisnost, kao narkotik.

Lekari ističu da je sve sajtove za prodaju i kupovinu lekova nužno staviti pod jači nadzor zvaničnih organa i tako sprečiti moguće zloupotrebe. Autori navode da bi se osiguravanjem sajtova u skladu sa propisima, navedeni lek koristio isključivo u zdravstvene svrhe.

Autori istraživanja navode i moguće opasnosti: na primer, kupovinu leka u velikim količinama koje lako mogu dovesti do trovanja, samoubistava i drugih neželjenih posledica.

Zaključak

Zaključak istraživanja je da kupovina lekova preko interneta može stvoriti mnoge probleme. Istraživači upozoravaju da postoje i mnogi drugi lekovi i psihoaktivne supstance koje se mogu lako naručiti putem interneta, i to u neograničenim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar