Lekovi koji utiču na vožnju

Razmislite o uzimanju lekova pre sedanja za volan: proverite uputstvo – upozoravaju stručnjaci Američke agencije za hranu i lekove. Agencija napominje da neki „uobičajeni i širokoprimenjivani“ lekovi mogu oslabiti sposobnost za vožnju i bezbedno upravljanje specijalnim vozilima i mašinama.

Neki od najčešće korišćenih lekova sadrže određene supstance koje utiču na vožnju: antihistaminici, lekovi protiv mučnine i lekovi protiv dijareje (proliva).

„Možete osetiti efekte nekih lekova tokom vožnje kratko nakon uzimanja, a efekti nekih drugih lekova mogu trajati i nekoliko sati“, rekao je dr Ali Mohamadi, jedan od medicinskih zvaničnika u FDA u agencijskom saopštenju. „U nekim slučajevima, lek može imati značajne efekte na organizam i uticati na vašu vožnju, čak i sutradan.“

Ako niste dovoljno spavali prethodne noći, onda uzimanje navedenih lekova može izazvati povećanu dnevnu pospanost i umor tokom vožnje.

Pažljivo pročitajte oznake na kutijama (uputstva za upotrebu) pre uzimanja: antihistaminika, lekova protiv mučnine i lekova protiv dijareje. Proverite da ne uzimate više od jednog leka sa istim aktivnim sastojcima. Pored toga, pročitajte celo upozorenje na nalepnici leka, kako biste utvrdili da li ga treba koristiti pre vožnje. Ako stalno pijete neke lekove, posavetujte se sa lekarom koji lek sa kojim ne smete piti.

Takođe je od ključnog značaja proveriti kada koristite lek, da biste saznali kako lek može da utiče na vas i da li postoje upozorenja o pospanosti ili slabljenju refleksa tokom vožnje.

Ostale važne informacije o lekovima obično se nalaze na etiketama, na primer: kako lek reaguje sa alkoholom, sedativima i lekovima za smirenje.

Ako možete, pokušajte da koristite lekove protiv alergije, protiv mučnine i protiv dijareje koji nemaju aktivne sastojke koji izazivaju pospanost ili utiču na sposobnost da vozite ili rukujete mašinama. Lekar vam može pomoći u tome.

Upozorenje

Ukoliko ne pročitate detaljno uputstvo na lekovima pre nego ih popijete i pre nego što sednete da vozite, možete rizikovati svoju bezbednost, bezbednost putnika i drugih učesnika u saobraćaju. Ako lekovi smanjuju vašu sposobnost za vožnju, vi povećavate rizik u saobraćaju i zato povedite računa o tome.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike