U trendu

Loše navike kvare zube

Zubi jesu obično jaki i tvrdi, ali nisu „neuništivi“. Pojedine osobe imaju neke loše navike kojima prosto upropašćavaju svoje zube. Navodimo neke karakteristične primere.
Grickanje leda
Pošto led ne sadrži šećer, možete pomisliti da je bezopasan, međutim grickanje čvrsto smrznutih kockica leda može oštetiti ili čak slomiti zube. Pored toga, na ovaj način može doći do iritacije mekog tkiva unutar zuba, što prouzrokuje redovnu zubobolju. Topla hrana i hladne namirnice mogu izazvati brze i oštre bolove, odnosno dugotrajne zubobolje. Nagla promena temperature zuba, toplo-hladno, napreže zube, naročito već popravljane, tako da dolazi do lomova ili pucanja.
Pirsing na jeziku
Pirsing na jeziku može da bude u trendu, ali prilikom žvakanja može doći do loma zuba (grebanja ili oštećenja) usled kontakta sa metalnim delovima. Pirsing na usnama predstavlja sličnu opasnost, jer metalni delovi koji dolaze u kontakt sa desnima mogu izazvati njihovo oštećenje, što kasnije može dovesti do gubitka zuba. Usta su raj za bakterije, tako da pirsing povećava rizik od infekcija i rana. Sve u svemu, ako rešite da ugradite pirsing, prvo porazgovarajte o mogućim zdravstvenim rizicima sa svojim stomatologom.
Škrgutanje zubima
Škrgutanje zubima može oštetiti zube tokom vremena. Ova navika je najčešće uzrokovana stresom i načinom spavanja, zbog toga ju je teško kontrolisati. Izbegavanje čvrste hrane u toku dana može smanjiti bol i štetnost ove navike. Tokom noći možete nositi posebnu zaštitu za zube koja će onemogućiti škrgutanje.
Sredstva za grlo
Iako se ovi preparati prodaju kao medicinska sredstva, to ne znači da su potpuno zdravi, jer je većina njih prepuna šećera. Dakle, nakon što koristite sirup, kapi ili tablete za ublažavanje simptoma upale grla (bilo koje lekove), dobro operite svoje zube. Šećer i drugi prahovi ili tečnosti iz ovih sredstava reaguju sa lepljivim plakom koji oblaže zube, a zatim bakterije iz plaka pretvaraju šećer u kiselinu koja izjeda zubnu gleđ, što dovodi do karijesa.
Otvaranje stvari zubima
Otvaranje flaše zubima može biti zgodno, ali ovo je jedna od navika koju stomatolozi nikako ne preporučuju. Korišćenje zuba kao alat (lomljenje oraha…) može izazvati njihovo pucanje ili okrnjivanje. Umesto toga, čuvajte makaze i otvarače za flaše pri ruci. Sve u svemu, zubi treba da se koriste samo za jelo.
Žvakanje olovke
Da li ste ikada grickali olovku kada se koncentrišete na posao ili učenje? Kao i krckanje leda, ova navika može da izazove oštećenje zuba, a obično možemo skinuti neku farbu ili premaz sa olovke i progutati ga nesvesno. Žvakaća guma bez šećera je bolja opcija kada osetite potrebu za grickanjem. Tako će se pokrenuti protok pljuvačke, koja može da jača zube i štiti zubnu gleđ od kiselina.
Pušenje
Cigarete, kao i drugi proizvodi od duvana, mogu da utiču na boju zuba i izazovu njihovo ispadanje usled oboljenja desni. Topli dim i hladan vazduh, odnosno toplo-hladno, štete zubima. Duvan može da izazove rak usta, usana i jezika. Ako vam je potreban još jedan razlog da ostavite pušenje, mislite na svoj osmeh.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike