U trendu

Ma kakva droga: ljudi se TRUJU – lekovima!

Često se dešava da pacijenti dobiju više lekova nego što im je potrebno. To obično nije problem, međutim kod pacijenata kojima su zbog bolova prepisani opijati – često dolazi do zloupotrebe viška lekova.

Prema istraživanju iz Amerike, više od polovine pacijenata kojima su propisani opijati ima višak lekova do kojih lako može doći neka druga osoba jer ih ne čuvaju na sigurnom mestu ili ih sami dele ili prodaju drugima.

Od 1000 praćenih odraslih pacijenata, više od polovine njih kojima su propisani opijati zbog bolova ima višak lekova. Usled tog viška nastaje nezakonit prisup druge osobe tim lekovima, zloupotreba lekova u vidu narkomanije (predoziranja) i povećanog broja smrtnih slučajeva.

Prema istraživanju, oko 50% korisnika opijata kaže da čuva svoje lekove za eventualno buduće korišćenje, dok se drugih 50% ne odnosi odgovorno prema svojim lekovima.

Istraživači upozoravaju pacijente koji koriste i lekare koji prepisuju lekove protiv bolova na opasnost od zavisnosti.

Broj smrtnh slučajeva zbog opijata protiv bolova u SAD više se nego utrostručio. Utvrđeno je da šest od deset pacijenata ima višak lekova ili očekuje da će ih imati po završetku terapije.

Savete o čuvanju lekova od strane lekara ili medicinskog osoblja dobije trećina pacijenata, dok u oko 45% slučajeva saveti stižu od farmaceuta.

Na kraju, istraživači navode važnost veće informisanosti pacijenata o čuvanju svojih lekova.

Naša stvarnost

I kod nas je slična situacija uz jednu „otežavajuću okolnost“: skoro da nije regulisano šta da radite sa lekovima koji su vam ostali ili kojima je istekao rok upotrebe. Ovakve lekove neke apoteke u nekim gradovima preuzimaju, ali je obično problem doći do takvih apoteka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)