najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Male boginje još uvek postoje

Zdravstveni zvaničnici Sjedinjenih Država nedavno su objavili da iako su male boginje praktično eliminisane, epidemije se i dalje povremeno dešavaju, a njih obično pokreću ljudi zaraženi u inostranstvu, odnosno u zemljama u kojima ne postoji rasprostranjen sistem vakcinacije.
I pored toga što je prošlo 50 godina od uvođenja vakcine protiv malih boginja, ova veoma zarazna i potencijalno fatalna bolest respiratornih organa i dalje predstavlja globalnu pretnju. Svakog dana oko 430 dece širom sveta premine od malih boginja. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, u 2011. godini bilo je oko 158.000 smrtnih slučajeva.
U Sjedinjenim Državama je 2000. godine objavljena eliminacija malih boginja koja se održala do 2011. Pod eliminacijom se podrazumeva da nema kontinuiranog prenošenja bolesti u periodu dužem od 12 meseci.
Međutim, eliminacija ne podrazumeva i iskorenjivanje bolesti. Dokle god male boginje postoje bilo gde u svetu, postoji i opasnost od njih na bilo kom drugom kraju zemljine kugle.
Uprkos napretku, male boginje su i dalje neprijatelj, a kao dokaz za to stoje nedavne velike epidemije u Nigeriji, Pakistanu, Španiji i Velikoj Britaniji.
Stručnjaci smatraju da mnogi roditelji iz različitih razvijenih zemalja olako shvataju ozbiljnost zdravstvenih problema koji mogu nastati kod njihove dece usled malih boginja, zbog čega odluče da decu nije potrebno vakcinisati, ne shvatajući pri tom da se upravo tako stvaraju uslovi za širenje epidemije. Zato je veoma važno da roditelji svoju decu vakcinišu redovnom vakcinom protiv malih boginja, bez obzira na razloge (malo je dete, ima temperaturu, sada je bolesno…), a ako ima nekih opravdanih razloga za odlaganje, onda vakcinu treba samo kratkoročno odložiti.
Postoji neopravdana bojazan od vakcine, jer su sada vakcine mnogo kvalitetnije i bezbednije nego pre dvadesetak godina, mada su i tada bile bezbedne.
Sa druge strane, mnoge zemlje nemaju resurse za borbu protiv problema. Prema mišljenju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tek svaka peta zemlja je u stanju da brzo otkrije, spreči ili adekvatno odgovori na zdravstvene pretnje izazvane novim infekcijama.
Globalno pojačanje nadzora i laboratorijskih sistema, bolja obuka za detekciju bolesti i bolja mogućnost istraživanja epidemije, mogli bi svet učiniti bezbednijim od malih boginja.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike