najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mamografija tek posle 50. godine?

Uputstvo za rano otkrivanje raka koje je izdala Američka agencija za prevenciju raka, ukazuje na nepotrebnost primene mamografije kod žena u četrdesetim godinama. Ovo uputstvo zasniva se na podacima koji su dobijeni iz šest nezavisnih kliničkih studija obavljenih u Evropi i SAD.

Na osnovu ovih studija, može se predvideti da pregled svake druge godine žena starosti između 50 i 69 godina, može otkriti rak dojke u 81% slučajeva, kao i veliki broj lažno pozitivnih slučajeva.

Preporuka je bila da se redovna mamografija vrši svake godine ili svake druge godine kod svih žena starijih od 40 godina. Sada se preporučuje da se rutinska kontrola ne sprovodi u ovoj starosnoj grupi, nego da svaka žena sama za sebe donese odluku, uzimajući u obzir rizik i korist od ove kontrole.

Dr Dijana Petiti, profesor biomedicinske informatike na Državnom univerzitetu u Feniksu u Arizoni, kaže da ovo nikako nije preporuka protiv mamografije žena u četrdesetim godinama života, nego savet da se tome pristupi više kritički i da se mamografija uradi tamo gde je zbilja indikovana.

Udruženje radiologa u Kanadi savetuje da se sa redovnom mamografijom počne od 40. godine života, dok Kanadsko udruženje za rak smatra da je najveća korist od mamografije u starosnoj grupi 50-69 godina života. Takođe, nema dovoljno dokaza o tome koliko je mamografija svrsishodna kod žena starijih od 74 godine, zato što, i ako se kod njih pronađe rak dojke, neće od njega umreti.

Ovo uputstvo primljeno je sa dosta skepticizma među ekspertima koji se bave ovom problematikom. Dr Danijel Kopans, profesor radiologije na Harvardu, smatra da nije dovoljno naučno dokazano da se sprovodi ovo uputstvo, smatrajući da će žene koje su u starosnoj grupi između 40 i 49 godina biti nepravedno osuđene da umru ukoliko boluju od raka dojke.

Stručnjaci Nacionalnog instituta za rak smatraju da žene koje su izložene prosečnom riziku obolevanja od ove bolesti, treba da porazgovaraju sa svojim doktorom o tome kada početi sa redovnom mamografijom.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike