U trendu

Mamurluk – uzroci, posledice i lečenje

Pulsirajuća glavobolja, vrtoglavica i mučnina – najčešći su simptomi mamurluka, a to je samo znak da ste predhodnog dana ili večeri neoprezno suviše popili.
Mamurluk uglavnom sam po sebi nije ozbiljno stanje jer sa lekovima ili bez njih prestane nakon nekoliko sati. Međutim, ako to postane česta pojava, onda ima razloga za zabrinutost.
Mamurluka se setimo kada počne da boli glava, a ne razmišljamo o njemu dok pijemo: na slavi, rođendanu, zajedničkoj proslavi, dočeku Nove godine, svadbi… I mamurluk je, kao mnoge druge bolesti, tegobe i probleme, lakše sprečiti nego lečiti.
Uzroci mamurluka
Uzrok mamurluka je dejstvo etil-alkohola na naš organizam. On previše širi naše krvne sudove i izaziva glavobolje. Pored toga, alkohol izaziva dehidrataciju kao dodatnu posledicu.
Jačina mamurluka zavisi od mnogo faktora kao što su jačina alkoholnog pića, količina alkoholnog pića, pa i kvalitet alkoholnog pića. Svaka osoba individualno podnosi različite vrste i različite količine alkohola. Tako se može desiti da od iste količine istog pića jednu osobu više boli glava i više je mamurna. Takođe je dokazano da žene zbog toga što imaju manju količinu enzima koji razgrađuju alkohol teže podnose alkohol. U medicinskim krugovima je poznato da je apsorpcija alkohola sporija kod osoba sa većom telesnom težinom. Alkohol različito deluje na organizam u zavisnosti i od: starosti osobe, zdravlja osobe i njenog metabolizma.
Naš narod ima izreke u kojima se govori da alkohol popijen na prazan stomak mnogo jače deluje nego ako se uz alkoholno piće nešto jede ili pije.
Prevencija
Prevencija je veoma važna pre nego što počnete sa konsumiranjem alkoholnih pića.
Najbolja prevencija je ne popiti previše alkohola.
Uvek treba nešto jesti pre ili za vreme pića (meze).
Poželjno je uzimati naizmenično alkoholna i bezalkoholna pića ili vodu.
Treba lagano pijuckati piće u malim gutljajima kako bi se duže pila ista količina pića ili da se za isto vreme popije znatno manje pića.
Ne treba mešati različite vrste alkohola.
Izbegavajte ona alkoholna pića na koja lošije reagujete i koja vam smetaju.
Dehidrataciju je najlakše sprečiti uzimanjem veće količine tečnosti (vode ili prirodnih sokova).
Lečenje mamurluka
Od lekova ili preparata iz apoteke protiv mamurluka preporučujemo ibuprofen ili multivitamine.

Čajevi: čaj od đumbira, čaj od kamilice, čaj od ruzmarina, čaj od nane…
Povrće: paprika, krastavac, celer, kupus, zelena salata, sezonska salata…
Sokovi: sok od jabuke, sok od paradajza, frape od banane, rasol…
Voće: banane, jabuke, dinja, lubenica, urme ili suvo voće…
Ostalo – pored navedenog, za lečenje mamurluka se preporučuje obilan jak (mastan) obrok sa dosta tečnosti (voda, sokovi, čajevi, supe…).
Šta ne treba raditi?
Treba izbegavati kafu, gazirane napitke i cigarete. Osobe koje redovno uzimaju neke lekove treba da vode računa o tome da li oni u sadejstvu sa alkoholnim pićima mogu da ugroze dodatno njihovo zdravlje.
Nemojte "izbijati klin klinom" jer naknadno popijeno alkoholno piće, makar ono bilo i druge vrste, samo pogoršava stanje i produžava mamurluk.
Upozorenje
Česti i trajni mamurluci upozoravaju vas da treba da smanjite količine popijenih alkoholnih pića i da to ne treba da radite tako često.
Pijanstvo i mamurluk smanjuju radne sposobnosti, a pijan ili mamuran čovek može biti opasan učesnik u saobraćaju.
Često opijanje nema za posledicu samo česte mamurluke nego stvara uslove za mnoge druge bolesti kao što su oštećenje jetre, oštećenje krvnih sudova, oštećenje moždanih ćelija, a dokazano je da se alkoholnim pićima povećavaju rizici od nekih oblika karcinoma.
Alkohol se ni u kom slučaju ne preporučuje ženama koje hoće da zatrudne, trudnicama i dojiljama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar