U trendu

Muka se na muku lepi: od „džanka do šanka“

Poznato je da veliki broj ljudi danas koristi marihuanu. Neke zemlje dozvoljavaju upotrebu marihuane prvenstveno u medicinske svrhe, a u nekima je dozvoljena i šira upotreba.

Kakav je uticaj marihuane na razvoj drugih zdravstvenih problema, pre svega na funkciju mozga?

Rezultati nove studije koja dolazi iz Amerike pokazuju da upotreba kanabisa uvećava rizik od alkoholizma. Naglašava se da osobe koje koriste marihuanu imaju pet puta veće šanse za razvijanje problema sa alkoholom, tj. zavisnosti od alkohola.

Studija je obuhvatila više od 27.000 Amerikanaca. Kada su prvi put koristili marihuanu, niko od učesnika nije imao problem sa alkoholom. Odrasli ispitanici, korisnici marihuane, razvili su tokom naredne 3 godine pet puta veće šanse za zavisnost od alkohola u odnosu na osobe koje nisu koristile marihuanu.

Primećeno je i da odvikavanje od alkohola kod osoba koje puše marihuanu u proseku traje tri godine duže nego kod osoba koje ne koriste marihuanu. Studija navodi da je veoma važno podići svest o mogućoj povezanosti upotrebe marihuane i povećanog rizika od alkoholizma.

Problem može biti još izraženiji kod osoba koje imaju porodičnu istoriju alkoholizma.

Dosadašnji tretmani lečenja alkoholizma postali su neuspešni upravo zbog upotrebe marihuane.

Ranija istraživanja pokazala su da dve trećine korisnika marihuane ima problem sa alkoholizmom ili nikotinskom zavisnošću. Samo 20% učesnika tih istraživanja uspelo je da ostavi marihuanu. U tim istraživanjima učestvovalo je više od 35.000 ispitanika.

Studija je pokazala samo povezanost upotrebe marihuane i zavisnosti od alkohola, dok uzročno-posledičnu vezu nije dokazivala.

Sama veza između marihuane i alkohola izgleda složenije nego što se na prvi pogled mislilo. Postoje podaci koji pokazuju da se alkohol i marihuana „dopunjuju“, kao i druge vrste droge. Zavisnost, izgleda, sobom povlači drugu zavisnost.

Studija na kraju navodi da osobe koje su zavisne od marihuane ili alkohola mogu imati velikih problema u lečenju tih zavisnosti i često su im neophodni ozbiljni i jaki lekovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.