Mnogima nije omiljena, ali ova lekovita biljka će vas ‘spasiti’

Kopriva se ubraja u jedne je od najlekovitijih biljki i koristi se za gotovo sve zdravstvene probleme.

Verovatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi pa je odličan saveznik i u borbi sa leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebalo bi da pijete čaj od koprive, ali i ako imate problema sa gušteračom i povišenim nivoom šećera u krvi. Duga je lista lekovitih svojstava koprive, a kopriva će vam pomoći i ako imate upalu urinarnog trakta i probleme s probavom.

Ova „peckava“ biljka biće i najčešći izbor kod prolećne detoksikacije. Pomoći će i kada imate problema sa spavanjem, kod problema sa jetrom, grčeva u trbušnoj dupljii, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, sprečiće nastanak kamena u bubregu, ali i kod upale desni koja, ako se ne leči na vreme, i može dovesti do paradentoze.

Koprivu najčešće konsumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj. Svakako je nemojte dugo kuvati, već je samo obarite ako želite da sačuvate dragocene, lekovite sastojke. Isto je i kod čaja – nemojte koprivu stavljati u ključalu vodu.

Ako patite od alergija, posebno na polen, čaj od koprive može biti odlično prirodno rešenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, ali obavezno imajte na umu da čaj od koprive ne pijete duže od četiri nedelje.

Kapi od koprive odlične su za probleme sa temenom i kosom. Poznato je kako kopriva odlično deluje na kosu, a tinkturu možete napraviti i sami. U litar rakije stavite najmanje dve pune kašike naseckane sveže koprive, mogu to biti i listovi i koren. Zatvorite flašu i ostavite da odstoji dve nedelje. Povremeno promućkajte. Posle toga procedite kroz gazu i prelijte u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mestu.  Oko 10 do 15 kapi ulja pomešajte s vodom i pijte tri puta dnevno, najčešće pre obroka. Ako imate problema s opadanjem kose, nekoliko puta nedeljno par kapi tinkture utrljajte u vlasište, ostavite nekoliko minuta i potom isperite, piše Jutarnji.

1 komentar
  1. Jelena Radnic

    Da. A Tatjana Radnic Zivanovic, Doktor Reumatolog na Beogradskom Reumatoloskoj klinici, Postigla je svetski Samoionat pre 9 Godiva u St Petersburg’s, bas na ovo divnoj bilo I Koprivi. I to nam moze da buds jos razlog plus da volim o I cenimo ovo biljku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike