najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Moždani udar i matične ćelije

Pet osoba sa ozbiljnim invaliditetom usled moždanog udara, imalo je mala poboljšanja stanja nakon što im je u mozak ubrizgana injekcija matičnih ćelija.
Profesor Kit Mjur sa Univerziteta Glazgov koji je predvodio kliničko ispitivanje, kaže da je većina pacijenata koji su učestvovali u istraživanju, doživela malo smanjenje invaliditeta, kao i neka poboljšanja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
On dodaje da je najvažnije to što podaci do sada nisu pokazali nikakve ozbiljne sporedne efekte kod učesnika istraživanja.
Stručnjaci upozoravaju da je ovo istraživanje pre svega dizajnirano tako da istraži profil bezbednosti upotrebe matičnih ćelija, a da ovi podaci predstavljaju izveštaj rane faze studije. I dalje smo daleko od upotrebe matičnih ćelija kao moguće terapije za lečenje pacijenata sa moždanim udarom.
Samoobnavljanje ćelija
Matične ćelije su jedinstvene, jer kada se podele, svaka nova ćelija ima potencijal da ostane matična ćelija ili da postane još jedna vrsta ćelija sa specijalizovanom funkcijom, kao što su mišićne ćelije, krvne ćelije ili moždane ćelije.
Nova studija istražuje da li ova sposobnost može biti iskorišćena da telo popravi oštećenja na mozgu koja nastaju kada pojedinac ima moždani udar. U istraživanju je učestvovalo 12 pacijenata muškog pola, sa prosečnom starošću od 69 godina, čiji je invaliditet dostigao stabilnu fazu u periodu od 6 do 60 meseci nakon moždanog udara. Učesnici su podeljeni u četiri grupe od po troje i u zavisnosti od toga primili 2, 5, 10 ili 20 miliona ćelija.
Preliminarni rezultati
Od januara ove godine, devet pacijenata je primilo terapiju, dok se podaci o preostalim učesnicima uskoro očekuju.
„Mi smo i dalje zadovoljni i ohrabreni podacima koji dolaze iz ovog istraživanja, jer do danas nismo identifikovali nikakve bezbednosne probleme sa ovim lečenjem, što predstavlja primarni fokus ove faze istraživanja“, kaže Mjur.
„Dokazi funkcionalnog poboljšanja zahtevaju dalju istragu sa prikladno osmišljenim daljim fazama studije koje bi trebalo da uključe više pacijenata,“ dodaje on.
Reakcije
Komentarišući dosadašnje rezultate istraživanja, dr Kler Volton, istraživač sa Udruženja za moždani udar, navodi u saopštenju: „Kad dođe do moždanog udara, mozak ne dobija dovoljno kiseonika i usled toga moždane ćelije u pogođenim oblastima umiru. Upotreba matičnih ćelija je obećavajuća tehnika koja može da preokrene neki od efekata invaliditeta moždanog udara.“
„Veoma smo uzbuđeni zbog ovog istraživanja, međutim, trenutno se nalazimo na početku dugog puta i potreban je veoma značajan dalji razvoj događaja pre nego što terapija sa matičnim ćelijama može da se posmatra kao mogući vid lečenja“, zaključuje ona.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike