najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Moždani udar najteže oboljenje mozga

Svetski dan mozga obeležava se danas, a moždani udar jedan je od najtežih i najčešćih oboljenja kada je mozak u pitanju.

Diirektor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” dr Milan Savić kaže da se u Srbiji primenjuju najsavremeniji protokoli lečenja, ali da nedostaju jedinice za moždani udar po manjim zdravstvenim centrima.

“Nedostaje i nova medicinska oprema, što se prvenstveno odnosi na skenere i aparate za magnetnu rezonancu, kao i bolje opremljene jedinice intenzivne nege”, kaže Savić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On kaže da je osnovna prepreka u lečenju moždanog udara nedovoljna informisanost pojedinaca o faktorima koji utiču na nastanak moždanog udara i prvim simptomima samog moždanog udara, te da veliki problem predstavlja i neadekvatna reakcija, kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenta koji je doživeo moždani udar.

Mozak je, kako kaže, veoma osetljiv na prekid cirkulacije i nepovratne promene nastaju veoma brzo, zato je važno da se simptomi prepoznaju odmah, pozove hitna pomoć i pacijent dopremi u najbližu ustanovu koja ima Jedinicu za moždani udar(JMU).

“U Srbiji trenutno postoji oko 15 JMU, koje su dobro regionalno raspoređene. Da bi se formirala jedinica potrebno je da postoje kadrovski, tehnološki i organizacioni preduslovi, što je veoma zahtevno, kako po osoblje bolnice, tako i po budžet države”, naglasio je Savić.

On naglašava da se moždani udar može sprečiti u četiri od pet slučajeva ako se faktori rizika, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, prepoznaju i drže pod kontrolom.

Kao i demencija i Parkinsonova bolest, moždani udar se najčešće javlja kod osoba starijih od 65 godina, a kako je svetska populacija sve starija iz godine u godinu, borba protiv ove tri bolesti postaje ključna za zdravlje svetske populacije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milovan Jovanović Batut” od ukupno 100.000 slučajeva, koliko u proseku godišnje umre ljudi u Srbiji, čak 7,14 odsto njih, donosno 7.234, je 2014. godine umrlo zbog moždanog udara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike