U trendu

Možete se predozirati i – vodom!

Otprilike 55% do 75% ljudskog tela sastoji se od vode, a s obzirom na činjenicu da gubimo oko osam čaša tečnosti dnevno kroz disanje, znojenje i mokrenje, važno je nadoknaditi taj gubitak.
Telo se znoji u nastojanju da se ohladi. Zamena izgubljene tečnosti od vitalne je važnosti. Potrebno je stalno piti vodu. Nemojte se previše oslanjati na mehanizam žeđi, jer ste tada već malo dehidrirali. Izbegavajte pića koja sadrže kofein ili alkohol jer dodatno dehidriraju vaše telo. 

Donosimo pet stvari koje niste znali o vodi, a koje će vas podstaći da konačno počnete da pijete onih osam čaša dnevno.

1. Poboljšava mentalne funkcije
Ako se ne možete setiti šta je napisano u uvodu ovog članka, vaš mozak je možda žedan. 

Budući da se oko 80% moždanog tkiva sastoji od vode, važno je da je vaš mozak hidriran. Klinička ispitivanja su pokazala da dehidracija smanjuje kratkoročno pamćenje i koncentraciju. 

U mozgu voda pomaže proteinima, enzimima i hranljivim materijama kako bi došli na svoje odredište. Kada je telo dehidrirano, tečnosti se sporije kreću. Voda takođe čisti mozak od slobodnih radikala koji štete ćelijama.

2. Umanjuje rizik od teških bolesti
Artritis, rak i srčane bolesti su ozbiljne bolesti koje utiču na milione ljudi, ali možete eventualno izbeći da postanete deo tih statistika ako pijete dovoljno vode. 

Zglobna tečnost omogućava klizanje hrskavičnih krajeva kostiju u zglobnoj šupljini. Kada ima dovoljno vode, manje je trenje oko zglobova, a time i manja verovatnoća za artritis. 

Isto tako, kada ima puno vode u našem sistemu telo se čisti od toksina. Smanjuje se količina vremena koju ti toksini provedu u kontaktu s našim debelim crevom i bešikom, čime možemo smanjiti izglede za razvoj raka.
Voda i čisti telo od prekomerne soli. Nekoliko studija je povezalo visok nivo soli, visok krvni pritisak i srčane poremećaje.

3. Može pomoći da izgubite težinu
Gladni ste? Pokušajte ispuniti želudac čašom vode. Ona ne sadrži kalorije, masti, a čaša vode može ubrzati vaš metabolizam. 

S obzirom na to da gotovo svaki proces koji se odvija u telu zahteva vodu, jednostavno je razumeti kako se sve usporava kada je telo žedno. 

Istraživanja su pokazala da posle pijenja dve šoljice vode, treba 10 do 40 minuta za da metabolizam počne raditi. 

Jedna studija procenjuje da povećanje potrošnje vode za šest šoljica dnevno, rezultira prosečnim gubitkom od 5,3 kilograma masti tokom godine.

4. Ispira usnu duplju
Kažu da osmeh vredi milion dolara i ne košta ništa. Održavanje biserno belog osmeha je i više nego pristupačno. 

Zubni karijes proizlazi iz nakupljene kiseline, koja utiče na zubnu gleđ, ali pljuvačka neutrališe kiselinu. Ona sadrži i posebne minerale koji pomažu zdravlju zuba. 

Sve dok je telo hidrirano imaćete dovoljno pljuvačke za održavanje zdravih zuba.

5. Previše vode nije zdravo
Važno je uzeti svoju dnevnu dozu vode, ali nema potrebe preterivati. 
Predoziranje vodom je moguće. Postoji i stanje poznato kao fatalno predoziranje vodom koje završava smrtnim ishodom.
U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se hiponatrijemija, odnosno sniženje natrijuma ili soli u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskih nivo natrijuma u krvi su glavobolja, umor, mučnina, učestalo mokrenje i mentalna dezorijentacija. 
U situaciji kada osoba unese previše vode u kratkom razdoblju, bubrezi je ne mogu dovoljno brzo eliminisati te se krv razređuje. Zbog razlike u koncentraciji soli, voda izlazi iz krvotoka i ulazi u ćelije koje potom bubre.
Većina ćelija ima nešto prostora za širenje, što se ne može reći za ćelije mozga. Zato edem mozga može biti fatalan. Brza i izražena hiponatrijemija uzrokuje ulazak vode u ćelije mozga što rezultira komom, respiratornim arestom i smrću. 

Većina slučajeva intoksikacije vodom rezultat je pojačanih gubitaka tečnosti iz tela u kombinaciji s prekomernim unosom obično više od 5 litara vode u vrlo kratkom razdoblju. Stoga je temeljni princip hidratacije telesno aktivnih osoba uskladiti znojenjem izgubljenu tečnost i elektrolite s unesenom vodom.

A najbolji indikator za taj proces je dobar stari osjećaj žeđi.

Zato jednostavni savet glasi: ne zanemarujte osećaj žeđi i unosite dovoljne količine vode posebno tokom vrućih letnjih dana. I imajte na umu da, iako vrlo retko, s vodom možemo i preterati.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike