U trendu

Najčešći simptomi da telo ne dobija dovoljno magnezijuma

Znakovi nedostatka magnezijuma su, pre svega, grčevi u nogama tokom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu, naročito izražen PMS, gastrointestinalni grčevi i migrene. Primetite li ove simptome, to je znak da je krajnje vreme da nešto poduzmete kako bi nadoknadili manjak magnezijuma.

Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vreme sna, a toliko su bolni da uzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neprijatan osećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča. Njima su najviše pogođene žene, sportisti, starije osobe i oboleli od šećerne bolesti.

Kako više od 30 % trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovno uzimanje magnezijuma od početka trudnoće. Uz neprijatne grčeve, nedostatak ovog minerala manifestuje se i putem migrena, bolnih menstruacija i izraženog predmenstrualnog sindroma.

Osećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakterišu i povećana nervoza i razdražljivost. Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezijuma u drugom delu ciklusa.

Kako magnezijum smanjuje otpuštanje neurotransmitera u nervnim ćelijama, dolazi do smanjenja provođenja nervnih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezijum poznat i kao “prirodno sredstvo za smirenje”.

Pravilnom ishranom možete obezbediti dovoljne količine magnezijuma, a nalazi se u ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, mleku, žitaricama punog zrna i semenkama. Potreba za magnezijumom povećava se kod ljudi koji su pod stresom, razdražljivi su i skloni depresivnim stanjima, koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenom probavom, i kod sportista, piše Miss7zdrava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar