U trendu

Nega i način ishrane pacijenata na dijalizi

Kada je pacijent, zbog otkazivanja bubrega, več na dijalizi, vrlo je važno voditi brigu o vaskularnom pristupu kako bi se sprečile komplikacije. Komplikacije mogu da se jave čak i kada je pacijent pažljiv, ali su ređe ako se preduzmu određene mere opreza:

  • Pristup se svakodnevno pere sapunom i vodom, kao i uvek pre dijalize. Pacijent ne sme da se češa, niti uklanja kraste.
  • Svakodnevno kontrolisati da li ima simptoma infekcije kao što su crvenilo kože iznad fistule.
  • Svakodnevno proveravati da li u pristupu postoji protok krvi.
  • Treba da se oseti vibracija kroz pristup. Obavestite lekara ako je nema ili se promeni. Protok krvi se ponekad kontroliše ultrazvukom (dopler).
  • Ruka sa pristupom ne sme da se povređuje; pacijent ne treba da nosi usku odeću, nakit, teške stvari ili da spava na toj ruci. Takođe, ne treba dozvoliti vađenje krvi ili merenje krvnog pritiska na toj ruci.

Promene u ishrani 

Pacijenti koji se leče dijalizom moraju biti na posebnom režimu ishrane i unosa tečnosti. Adekvatan režim ishrane određuje nefrolog sa ciljem da se izbegne preopterečenje tečnošću i da se obezbedi unos balansirane količina proteina, kalorija, vitamina i minerala. Vitamini rastvorljivi u vodi kao što su vitamini B kompleksa i vitamin C – gube se tokom hemodijalizne procedure pa je neophodna njihova nadoknada.

Bolesnici na lečenju hemodijalizom imaju slobodan unos proteina, ali im se preporučuje ishrana siromašna natrijumom, kalijumom i fosforom, a količina tečnosti (u piću i hrani) mora da bude kontrolisana tako da se telesna težina između dve dijalize ne povećava za više od 2 do 3 kilograma.

Posebno je opasan preteran unos namirnica bogatih kalijumom (sveže voće, povrće i njihove prerađevine) jer to može dovesti do povećanja koncetracije kalijum u krvi sa posledičnim ozbiljnim, neretko i fatalnim, komplikacijama na srcu. U izboru namirnica i dijetetskog režima pomoć nutricioniste može biti dragocena.

(Prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog, Poliklinika „InterTim“)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike