Nisu sve osobe koje piju alkoholičari

Prema novom izveštaju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, većina osoba koje preterano unose alkohol – nisu alkoholičari. Tačnije, 90% onih koji ponekad previše popiju nije zavisno od alkohola. Međutim, svaka treća odrasla osoba u Americi preterano unosi alkohol, a većina to radi isključivo da bi došla do stanja opijenosti.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke oko 138.000 odraslih Amerikanaca starijih od 18 godina koji su učestvovali u Nacionalnoj anketi o upotrebi droga i alkohola iz 2009, 2010. i 2011. godine.

Preterano konsumiranje alkohola definisano je kao četiri ili više pića u toku jedne večeri, odnosno pet ili više pića za muškarce. Osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više pića nedeljno za muškarce smatra se preteranom količinom. Svaki unos alkohola trudnica ili maloletnih osoba takođe se smatra preteranim.

Ipak, alkoholizam je hronično stanje koje obično uključuje istoriju prekomernog konsumiranja, potrebu za alkoholom, nastavak konsumiranja uprkos ponovljenim problemima u vezi sa alkoholom i stanje nekontrolisanog konsumiranja alkohola.

U Sjedinjenim Američkim Državama, prekomerno pijenje odgovorno je za 88.000 smrtnih slučajeva svake godine, dok se godišnje zabeleži oko 3.700 smrtnih slučajeva zavisnika od alkohola. Ovi smrtni slučajevi uzrokovani su dugoročnim efektima preterane konsumacije alkohola: rak dojke, bolesti jetre i srčana oboljenja. Smrtni slučajevi javljaju se takođe usled neposrednih efekata pijenja: nasilje, trovanje alkoholom i saobraćajne nesreće.

„Lečenje jeste važno za alkoholičare, ali mi moramo imati u vidu širi spektar intervencija u vezi sa prekomernim pijenjem kod osoba koje nisu alkoholičari“, kaže koautor studije dr Robert Bruer, vođa programa za alkohol pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. On dodaje da jedna od strategija za smanjenje prekomernog unosa alkohola može biti i povećanje cena alkohola. Druga strategija je ograničiti dostupnost alkohola strogom kontrolom mesta gde se alkohol može prodavati.

„Pored toga, lekari bi trebalo da budu ohrabreni da ispituju svoje pacijente u vezi sa navikama konsumiranja alkohola i savetuju ih da piju manje ukoliko prekomerno piju“, navodi on.

„Uprkos strategijama koje se odnose na alkoholizam, nama promiče većina pacijenata koji biju bitku sa preteranim konsumiranjem alkohola“, kaže dr Skot Krakover, pomoćnik načelnika odeljenja psihijatrije na Zuker Hilsajd bolnici u Glen Ouksu.

„Odrasli i tinejdžeri često potcenjuju količinu alkohola koju unose i tako dovode sebe u opasne situacije. Ispitivanje i edukacija ključni su faktori koji mogu pomoći pacijentima i porodicama da nauče nešto više o tome i kako se ovi problemi mogu zaustaviti. Putem ovih strategija, možemo pomoći da se problem otkrije rano i sprečiti njegovo pogoršanje“, dodaje on.

Napomene

Na osnovu ovoga se vidi da nije sva opasnost od alkoholičara, jer oni su zavisni i od njih se mogu očekivati opijanje i posledice pijanstva. Međutim, veliki broj osoba povremeno se prekomerno napija i onda može doći do raznih posledica, pa i ugrožavanje svog i tuđih života.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike