U trendu

Nove sintetičke droge ubijaju sve više ljudi

Nedavna smrt rok legende Prinsa skrenula je pažnju na opasnosti, po zdravlje i život, novih sintetičkih opijata i lekova protiv bolova.

Prins Rodžer Nelson umro je 21. aprila 2016. godine u svojoj 57. godini života od predoziranja fentanilom. Fentanil je jedan od najjačih opiodnih analgetika i narkotika i često se koristi za umirivanje jakih bolova, naročito pacijenata obolelih od raka (kada tradicionalni lekovi protiv bolova ne pomažu).

Fentanil je jedan od laboratorijski stvorenih narkotika i on je, kako kažu stručnjaci, 100 puta jači od morfina, a 25-40 puta jači od heroina, tako da su za lečenje potrebne veoma male i strogo kontrolisane doze. Velike doze ovog leka opasne su po zdravlje, čak mogu dovesti i do smrti. Američka policija je upozorila svoje policajce i agente da se „čuvaju“ fentalina, pošto i samo dodirivanje rukama ili udisaj mogu biti smrtonosni.

Uprkos razlozima za upotrebu u malim dozama u medicinske svrhe, fentanil je stekao „veliki ugled“ na crnom tržištu, tako da se pojavljuje u najmanje desetak sintetičkih varijanti, kako navode u Američkoj agenciji za borbu protiv droge (DEA).

Jedan od šefova u DEA Čak Rozenberg upozorio je nedavno: „Pokušavamo da održimo korak sa slikom koja se menja skoro svakog dana. Identifikovali smo 400 novih psihoaktivnih supstanci sličnih fentanilu u proteklih pet godina.“

Američki zvaničnici upozoravaju da je broj predoziranja fentanilom u porastu, tako da samo u Americi više od hiljadu ljudi godišnje umre od predoziranja.

Drugi sintetički opioidni preparat pod nazivom U-47700 povezan je sa najmanje 50 smrtnih slučajeva širom Amerike.

Dr Mitra Ahadpour, lekar iz Centra za lečenje bolesti zavisnosti u SAD, objašnjava da niko nije tolerantan na jake sintetičke opoidne preparate. I veoma „male“ doze ovih jakih preparata utiču na respiratorne organe, usporavaju disanje i veoma često dovode do smrti.

Ono što je opasno po „korisnike“ – ima raznih vrsta i raznih jačina ovih sintetičkih droga, a dileri ih veoma često mešaju sa drugim narkoticima, tako da se na ilegalnom tržištu može naći heroin pomešan sa fentanilom ili ksanaks sa drugačijim sastavom od „originala“. Situacija je takva da „obični“ dileri i „obični“ korisnici nisu svesni šta se prodaje i koristi, tako da su opasnosti od predoziranja ogromne.

Podsećamo da je fentanil prvi put napravljena u Belgiji pedesetih godina prošlog veka, a U-47700 razvijen 1970. od strane farmaceutske kompanije „Upjohn“ – oba leka kao alternative za morfijum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)