Novi lek protiv melanoma

U Americi je nedavno odobren novi lek za lečenje melanoma u poodmakloj fazi napredovanja i stručnjaci su se pozitivno izjasnilu u vezi sa njegovim delovanjem.

Keytruda (pembrolizumab) je odobren za lečenje pacijenata sa uznapredovalim melanomom, kada melanom više ne reaguje na druge lekove. To je prvi lek koji blokira rad ćelijskih proteina (PD-1), koji inače ograničavaju imuni sistem da napadne ćelije melanoma.

„Ovo je poslednji u nizu velikih iskoraka u tretmanu melanoma koji će podstaći još veća istraživanja o melanomomu i lečenju raka“, rekla je Vendi Selig, predsednik Udruženja za istraživanje melanoma: „Ovaj lek je pokazao pravi potencijal da spasi živote pacijenata obolelih od melanoma u podmakloj fazi koji su do pre samo nekoliko godina imali malo nade.“

Prema Agenciji za lekove, saglasnost za lek bila je zasnovana na kliničkom ispitivanju 173 pacijenta sa naprednim melanomom. Ustanovljeno je da se posle primene preporučene doze od 2 miligrama po kilogramu, kod oko 24% pacijenata uočilo smanjenje tumora. Ovaj efekat je trajao najmanje 1 do 8 meseci i nastavio se u dužem periodu kod većine pacijenata.

Uobičajeni neželjeni efekti ovog leka su: umor, kašalj, mučnina, svrab kože, osip, smanjenje apetita, bol u zglobovima i proliv.

U Americi je odobreno već šest lekova za terapiju melanoma u poslednje tri godine. Dr Ričard Pazdur, direktor Kancelarije za lekove za hematologiju i onkologiju, podseća da mnogi od ovih tretmana imaju različite mehanizme delovanja i donose nove opcije za pacijente sa melanomom.

„Odobrenje ovog leka je ogroman korak napred za pacijente koji boluju od melanoma. Još jedna stvar ohrabruje – pri kraju su istraživanja lečenja melanoma na sličnom principu delovanja, tako da se očekuje pojava novih lekova na tržištu“, izjavio je dr Tim Turnham, izvršni direktor Fondacije za istraživanje melanoma.

Stručnjaci napominju da novi lek nije čarobni štapić i da se ne može primenjivati kod svake osobe koja ima melanom niti će kod svakog pacijenta rezultati biti pozitivni. Primena leka je kod velikog broja pacijenata uništavala ćelije melanoma i sprečavala ponavljanje, ali krajnji cilj istraživača je da se nađu lekovi za izlečenje melanoma svakog pacijenta.

Istraživači navode kao primer stanje u SAD, gde oko 5% svih novih slučajeva raka predstavlja melanom. Procene su da će samo ove godine u Sjedinjenim Državama biti dijagostikovano oko 76.000 melanoma, a da će biti oko 9.700 smrtnih ishoda.

Kada počne široka primena novog leka, samo u Americi će on spasti nekoliko hiljada života, a u svetu verovatno na desetina hiljada.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike