najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi lek za psorijazu

Psorijaza je autoimuna bolest koja se manifestuje na koži – koža postaje osetljiva, svrbi i ljušti se. Autoimune bolesti karakteriše to što imuni sistem greškom napada zdravo tkivo i ove bolesti se teško leče.

Američka agencija FDA nedavno je odobrila lek za lečenje odraslih obolelih od psorijaze, sa umerenim do ozbiljnim stepenom ove bolesti. Novi lek se ubrizgava ispod kože i pokazao je ohrabrujuće rezultate.

Odobrenje leka bilo je zasnovano na četiri klinička ispitivanja koja su obuhvatila više od 2.400 ljudi i otkrila da je lek efikasniji od neaktivnih placebo sličnih lekova.

Da lek „obećava“ – potvrđuje rezultat da je tokom tretmana 75% pacijenata osećalo poboljšanje, a posle tretmana 100% pacijenata osećalo promenu nabolje. To je potvrda da je novi lek efikasniji od bilo kog drugog leka za psorijazu.

Problemi sa ovim lekom mogu se javiti kod pacijenata sa hroničnim ili povratnim infekcijama ili kod pacijenata sa Kronovom bolešću.

Mogući neželjeni efekti leka jesu infekcije gornjih respiratornih organa i proliv.

Lek je inače namenjen odraslim osobama koje koriste lekove koji putuju kroz krvotok, koji se leče putem UV zračenja ili koriste obe terapije.

Američki dermatolozi zaključuju: “Pošto se danas bolje razumeju biološki i genetski putevi koji vode do psorijaze, može se i bolje i preciznije kontrolisati stanje pacijenata. Lekari imaju mogućnost da ponude pacijentu veći izbor za kontrolu ove bolesti, koja, ne u retkim slučajevima, utiče i na upalu zglobova i drugih organa.”

Psorijaza samo u Americi pogađa čak 7,5 miliona ljudi, što je oko 2% ukupnog stanovništva.

Zapažanja

Novi lek će se verovatno uskoro pojaviti na američkom, a zatim i na evropskom tržištu.

Kada će pomenuti lek biti dostupan našim pacijentima, još nam nije poznato, ali upozoravamo da upotreba bilo kakvog leka iz Amerike bez odobrenja naših organa vlasti i preporuka lekara – predstavlja rizik.

Da bi lek bio korišćen na našem području, treba da bude testiran i odobren od naših nadležnih vlasti i da se koristi pod nadzorom lekara (a ne samoinicijativno), i to važi samo za pacijente kojima je lek stvarno potreban.

Nadamo se da će ovaj lek uskoro biti dostupan i pacijentima sa naših prostora koji sa psorijazom imaju ozbiljne probleme.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike