najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novosti o Zika virusu

Novosti koje ovih dana stižu iz Latinske Amerike daju tračak nade u borbi protiv trenutne epidemije Zika virusa.

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos izjavio je da nema dokaza da je Zika virus izazvao bilo kakve slučajeve mikrocefalija u njegovoj zemlji, iako je do sada registrovano 3177 trudnica sa dijagnozom virusa.

Ovo je dobra vest jer se pretpostavlja da nerođene bebe nose primarni rizik u slučaju virusa Zika od mikrocefalije (urođeni defekt – neobično mala glava i mozak). Virus je u Brazilu već bio povezan sa stotinama slučajeva mikrocefalije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naglašavaju da izveštaje iz Kolumbije za sada treba uzeti sa rezervom.

Epidemija Zika virusa pojavila se u Brazilu prošlog proleća, a do danas se virus raširio u preko 30 zemalja na području duž celog kontineneta (Severna, Srednja i Južna Amerika). Procena SZO je da ima oko 4 miliona slučajeva Zika virusa, ali bez garancije za siguran mikrocefalni poremećaj kod trudnica. Iako veza nije dokazana, sadašnja istraživanja pokazuju izvesnu povezanost Zika virusa i mikrocefalije.

Kao primer se navodi da su tragovi Zika virusa pronađeni u tkivu mozga dve bebe koje su umrle od mikrocefalije, kao i u tkivu mozga jednog beživotnog fetusa.

Jednoj ženi iz Evrope koja radi u Brazilu otkriven je Zika virus u trinaestoj nedelji trudnoće. Ultrazvuk je u 29. nedelji pokazao mikrocefaliju kod njene bebe. Beba (fetus) je umrla, a autopsija je pokazala tragove virusa u tkivu.

SZO u saopštenju navodi da je prerano reći i da će bebe kolumbijskih majki biti pogođene Zika virusom i mikrocefalijom. Međutim, napominje se da, kao i kod većine epidemija, slučajevi ne mogu biti odmah otkriveni. Prikupljanje podataka i eventualna povezanost između slučajeva temeljan je i spor proces.

U međuvremenu, zvaničnici Kolumbije naglašavaju da nastavljaju intenzivnu poteru za slučajeve urođene anomalije i njene povezanosti za Zika virusom.

Studija naglašava da i različiti standardi izveštavanja mogu da zakomplikuju otkrivanje mikrocefalije, kao i različit sistem nadzora koji može na različite načine na prikuplja podatke.

Istraživanje navodi i mogućnost kasnije pojave mikrocefalije u zemljama gde je proglašena epidemija.

Podseća se da su u Brazilu prošli meseci i meseci od izbijanja epidemije do povezanosti Zika virusa i mikrocefalije. Virus se pojavio u maju 2015. godine, a prvi slučajevi mikrocefalije krajem oktobra 2015. godine.

Zaključak istraživanja je da još uvek nije jasna tačna uloga Zika virusa u poremećaju mikrocefalije. Navodi se važnost naučno-statističkog rada. Mikrocefalija ima vuše uzoraka pa je važno isključiti druge poznate uzroke povezane sa Zika virusom. Prema istraživanju, postoje podaci koji ukazuju na porast mikrocefalije u Brazilu pre pojave Zika virusa, što je takođe važno istražiti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike