Od ovoga se može umreti

Foto: GLady/Pixabay.com

Sigurno znate da je maloletnima zabranjeno da konsumiraju alkohol. Znate i to da se ta zabrana ne poštuje baš uvek – blago rečeno. Drugim rečima, većina se sa alkoholnim pićima upozna još pre punoletstva; neki od njih se jako dobro upoznaju sa alkoholom. Poneko se upozna i previše dobro s negativnim posledicama preteranog konsumiranja alkohola.

Kada se kaže da je od alkohola moguće umreti, uglavnom se misli na kontinuirano uzimanje žestokih pića u velikim količinama, pa od toliko otrova jetra propadne nakon izvesnog niza godina i osoba alkoholičar – umre. Umre u ne baš dubokoj starosti, ali svakako odavno više nije tinejdžer. Ono na šta se skoro nikad ne pomisli jeste da i tinejdžeri mogu umreti od alkohola – od akutnog trovanja (umesto hroničnog, koje ume da traje godinama).

Naime, alkohol je toksin – otrov. Uzet u malim količinama, izaziva pijanstvo, koje je u početku praćeno dobrim raspoloženjem, da bi, kako vreme odmiče, a konsumiranje alkohola se nastavlja, osoba postajala sve pijanija, sa sve manjom sposobnošću da razmišlja, razgovetno govori, čak i da stoji.

Nekad će se sopstveno telo pobuniti protiv toliko otrova – tada dolazi do povraćanja, kako bi se toksične materije izbacile iz organizma. Ako je osoba naviknutija na alkohol, do takve pobune često neće doći (povraćanje je ređe ako se ne mešaju različita pića, kao i ako se piju ona kvalitetnija umesto najjeftinijih). Tada je jedino na bubrezima da što pre profiltriraju ono što organizmu ne prija i da se to potom uobičajenim putem (mokrenjem) izbaci.

Međutim, nekada, kada se alkohol i dalje uzima i uzima, organizam jednostavno nije u stanju da dovoljno brzo izbaci toksine, a stalno se dodaju novi. Tada nastaje trovanje. Ukoliko se otrovanoj osobi na vreme ispere stomak (želudac, zapravo), nakon ne baš prijatnog boravka u bolnici trebalo bi da dođe do oporavka. Može se desiti da pijana osoba zaspi i da ostatak društva (moguće takođe pijan, samo u manjoj meri) i ne zna da je njihovom prijatelju ili prijateljici neophodno ispiranje želuca. Nastane teško trovanje alkoholom, a potom i smrt.

Piće, možda, nekima deluje “kul”, ali ono to nije. Pijani vicevi nisu baš nešto preterano zabavni; pijano povraćanje još manje, kao i nekontrolisano ponašanje pijanih osoba. Ono što sigurno nije nimalo “kul” jeste umreti kao tinejdžer, od trovanja alkoholom.

Postoji mnogo načina da se bude “kul” i da se super zabavite. Alkohol nije jedan od njih. I, da, smrt od alkohola može se desiti i vama – potrebno je samo da preterate s pićem, a ne možete unapred znati šta je tačno previše za vaš organizam.

Ostavite komentar

Oznake