najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ogrlicom protiv potresa mozga

Zdravstveni radnici pokušavaju da ublaže ili smanje rizik od mnogih povreda kod dece, naročito sportskih. Jedan od takvih pokušaja jeste i nova ogrlica, koja smanjuje rizik od potresa mozga pri padu ili sudaru. Ideja je da se ogrlica koristi prvenstveno za sprečavanje sportskih povreda, kada je potres mozga česta pojava. Do sada su se koristile kacige.

Ogrlica teži četiri do pet grama i vrši mali pritisak na cirkulaciju vena u vratnom delu. Taj blagi pritisak aktivira blaži povratak krvi iz glave, što ostavlja malo više krvi u mozgu. Mali višak krvi u mozgu može puno pomoći u slučaju potresa mozga, prema istraživanju. Istraživači su princip rada ogrlice uporedili sa principom rada pojasa u kolima i vazdušnih jastuka. Ogrlica sprečava potres mozga kao što pojasevi i vazdušni jastuci sprečavaju povrede prilikom sudara.

U studiju su bili uključeni i sportisti kojima se ideja svidela zbog prevencije i smanjenja rizika.

U saradnji sa sportistima, studija navodi da su kacige zaštita od povreda glave (modrica i posekotina), ali ne i od potresa mozga. Bez obzira na veličinu i dizajn, kaciga ne može sprečiti da se, u slučaju udara, mozak kreće unutar lobanje.

Neke životinje su, međutim, kroz evoluciju razvile načine suočavanja sa udarima u glavu (ovnovi, jeleni, bizoni, detlići…). One skladište male količine krvi u svojoj glavi i tako sprečavaju teže posledice.

Otkriveno je da kod sportista postoji smanjen rizik od potresa mozga za 30% ukoliko se takmiče na višim nadmorskim visinama – oni imaju veći protok krvi kroz glavu, što je normalna pojava na takvim visinama.

Studija navodi šta sve ogrlica može da učini: smanjenje glavobolje, bolji san, bolji apetit i energija, bolje raspoloženje, razmišljanje i pamćenje. Sve navedeno obećava smanjenje potresa mozga, ali uz razumevanje da ne postoji garancija za potpuno sprečavanje potresa mozga.

Potrebna su dalja istraživanja, na biohemijskom ili molekularnom nivou, da bi se bolje razumelo šta se dešava prilikom potresa mozga.

Ogrlica donosi sigurnost utoliko što menja protok krvi i smanjuje rizik od posledica padova ili udaraca u predelu glave.

Odmah po objavljivanju ove studije, počelo je veliko interesovanje za ogrlicu, pa je kompanija koja planira njihovu proizvodnju izdala saopštenje da će se ogrlica naći na tržištu za godinu do dve.

Za sada je ogrlica još uvek u fazi eksperimentalnih ispitivanja i nisu razjašnjene sve njene prednosti i njeni eventualni nedostaci i rizici, naročito posle dugotrajne upotrebe.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike