U trendu

Omiljeno srpsko voće čini čuda za visok pritisak, 1 sastojak je posebno lekovit

Voće koje se gaji širom Srbije lekari posebno preporučuju za visok pritisak, jeftino je, a ključ je u jednom sastojku.

Naučnici su otkrili da flavonoidi mogu da pomognu u borbi protiv povišenog krvnog pritiska.

Hipertenzija je stanje od kojeg boluje ogroman deo svetske populacije, a uzročnik je ozbiljnih bolesti kardiovaskularnog sistema i jedan od najčešćih izazivača srčanog i moždanog udara. Irski stručnjaci sa Univerziteta Kvins u Belfastu došli do otkrića koje umnogome pomaže u lečenju ovog opasnog stanja.

Jedan od uzroka smrti

Istraživanja pokazuju da u svetu oko 1,13 milijardi ljudi pati od povišenog krvnog pritiska. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, hipertenzija preti da postane jedan od glavnih uzročnika smrti u svetu, a otkriveno je i da su muškarci podložniji ovom stanju od žena.

Flavonoidi pomažu

Naučnici su otkrili da flavonoidi, prirodni biljni antioksidansi koji se nalaze u mnogim namirnicama, poput krušaka i jabuka – voću koje često nazivamo „srpskim“ jer se gaji širom Srbije i sada ga ima na svim pijacama, zelenog čaja, borovnica, tamne čokolade, trešanja i kikirikija, mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska tako što normalizuju snabdevanje mozga kiseonikom i smanjuju krtost krvnih sudova.

A šta škodi?

Jasno je koja hrana pomaže da se spusti pritisak, a šta nikako ne treba raditi kad se suočavate sa problemom hipertenzije? Istraživači ističu da postoji niz namirnica koje treba ili potpuno izbaciti iz ishrane ili im ograničiti unos. U ovu grupu spadaju: masna, pržena i slana hrana, puter, pavlaka, svinjetina, slatkiši, peciva i kofein.

Izbegavanje ove hrane predstavlja svojevrsni vid prevencije visokog krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.