Opasnost od gutanja magneta

Na svetskom tržištu je povećan broj novih i jačih magnetnih igračaka, ali je povećan i broj dece koja su pretrpela teške povrede nakon gutanja magneta.

Stručnjaci upozoravaju da u nekim slučajevima gutanje magneta može biti fatalno.

Istraživači su upozorili da pored standardnih etiketa sa upozorenjima i uputstvima na igračkama sa magnetima, treba učiniti napore da se roditelji i deca edukuju o opasnostima od magnetnih igračaka i artikala kao što su lažni magnetni pirsinzi.

U jednom istraživanju, ispitani su slučajevi gutanja magneta u bolnici za bolesnu decu u Torontu, u Kanadi. Istražitelji su analizirali preko 2.700 hitnih poseta bolnici zbog gutanja stranog tela u periodu od aprila 2002. do decembra 2012. godine.

Nalazi su objavljeni u časopisu „The Journal of Pediatrics“.

Deca su bila mlađa od 18 godina i potvrđeni su simptomi usled gutanja magneta. „Mi smo odlučili da ograničimo istraživanja na ozbiljne povrede, perforacije i fistule u stomaku: tankog creva i debelog creva “ – rekao je vođa studije dr Met Stricklend u saopštenju.

Istraživači su identifikovali 94 dece sa povredama u stomaku, a od te dece 30 je potvrdilo uzimanje više od jednog magneta.

Period proučavanja podeljen je u dva dela: prvi od 2002. do 2009. i drugi od 2010. do 2012. godine. Istražitelji su otkrili da se ukupni broj gutanja magnetna utrostručio nakon uvođenja malih sfernih magnetnih skupova u 2009. godini. Pored toga, broj povreda usled gutanja više magneta skoro se 10 puta povećao posle 2009. godine.

Dolazilo je i do povreda zbog kojih je bila potrebna operacija usled sepse ili neposredne perforacije creva. Studija je takođe otkrila da se, iako se broj povreda povećao, prosečna veličina progutanih magneta znatno smanjila posle 2009. godine u odnosu na prethodni period. „Povećan broj povreda visokog rizika karakterišu mali, ali jaki magneti. Karakteristične su povrede usled lažnih pirsinga za nos i jezik, kad se umesto „bušenja“ jezika ili nosa, koriste dva magneta, pa usled odlepljivanja dolazi do gutanja magneta“, istakao je Stricklend.

Podsećamo roditelje da vode računa o tome sa kakvim igračkama i magnetima se igraju mala deca kako ne bi dolazilo do gutanja i povreda.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike