najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Opasnosti kokaina

Kokain je izuzetno opasna droga i moćni stimulans koji se u izuzetnim slučajevima koristi i u medicinske svrhe, u veoma malim i strogo kontrolisanim količinama, kao lokalni anestetik za operacije očiju, ušiju i grla. Kada se pomene kokain, ljudima je, s pravom, prva pomisao narkotik.

Kokain je jedan od sastojaka lišća biljke „koke“, koja raste u Peruu i Boliviji, mada ga ima i u drugim biljkama. To je bezbojni kristal koji se rastvara u alkoholu i etru. Na ljudski organizam deluje kao snažan stimulans nervnog sistema i lokalni anestetik – parališe nervne završetke, a dovodi i do promena u ponašanju i lažnog podizanja energije.

Kokain ima više naziva: „ koks“, „C“, „sneg“ i „ekscentrik“. Može da sadrži i druge supstance kao što su kukuruzni skrob, prah i šećer. Kokain sadrže i neki anestetici, poput prokaina, i stimulansi (anfetamini).

Zloupotreba

Zloupotrebljavaju se dve forme kokaina:

  • Bela kristalna forma (prah) – ušmrkava se kroz nos, ili se utrljava u desni, a može se rastvoriti i u vodi i kroz špric ubrizgati u venu.
  • Kristalni komadići (crack – krek) – „duvanska“ varijanta napravljena od obrađenog praha kokaina hidrohlorida. Naziva se i čips, komadići ili stena. Ime crack (pukotina) nastalo je zbog pucketanja sadržaja prilikom pušenja.

Kokain je rasprostranjena droga i zbog svog štetnog delovanja po zdravlje, strogo je zabranjena proizvodnja, distribucija, posedovanje i korišćenje.

Efekti

Kokain deluje na centralni nervni sistem, postepeno ga razara, izazivajući zavisnost i dugotrajno razaranje mozga.

Najpre se uz upotrebu kokaina osoba oseća energično, euforično, pričljivo i psihički moćno. Takođe, kokain smanjuje apetit i želju za spavanjem. Najgore je to što upotreba prve količine kokaina nužno pobuđuje ponovno uzimanje sve većih i većih količina. Veće količine kokaina inteziviraju navedene simptome i izazivaju čudno i nasilno ponašanje, ali i paranoju, tremor (trzanje mišića) i ozbiljne zdravstvene probleme.

Posle upotrebe kokaina, osoba se oseća razdražljivo, umorno i depresivno. To stanje se naziva „koka pad“ ili „sudar“ i prosto tera osobe da ponovo posegnu za kokainom kako bi se vratile u „prvo privlačno stanje“, a tako samo ulaze u začarani krug.

Posledice

Kada osoba uzima kokain ili ga meša sa alkoholom, dolazi do povećane razdražljivosti, nemira i paranoje, koja dovodi do ozbiljnih gubitaka veze sa stvarnošću (paranoidne psihoze), ubrzanog rada srca, povećanog pritiska i smrti. Za preveliku dozu kokaina nema protivotrova, pa su posledice fatalne. Mešanje više vrsta droge, mešanje droga sa alkoholom ili energetskim pićima – stvara „novu hemikaliju“, koja razara i nervni sistem i jetru.

Upotreba kokaina dododi do ozbiljnih zdravstvenih problema:

  • ubrzani rad srca i srčani udar (infarkt)
  • glavobolja, zapaljenje mozga i moždani udar
  • anosmija, curenje i krvarenje iz nosa i promuklost
  • uništavanje crevnog tkiva i jetre
  • infekcije, HIV, hepatitis od igle, kada se kokain ubrizgava u venu
  • nagli gubitak težine i pad imuniteta

Upotreba kokaina vrlo često izaziva i smrt. I kada se uzme samo jednom (prvi put), često dolazi do napada disajnih puteva i srčanog udara, a smrt često nastaje kada se kokain kombinuje sa alkoholom.

Efekat ili stanje pod kokainom traje 1 do 2 sata, ali se kokain može detektovati u urinu osobe i 6 dana nakon što je uzet.

Napomene

Naročito zabrinjava to je što je kokain postao dostupan i mladima, na zabavama i u diskotekama, a mnogo jače i opasnije deluje na mlad organizam.

Zavisnost je opasnija kod osoba koje u početku nemaju izražene tegobe, jer se onda droga uzima dugotrajno, a doze se stalno povećavaju, što konstantno i sve intenzivnije razara zdravlje, dovodeći najzad i do smrti.

Kokain i javne ličnosti

Da bi ispunili svoje „niske strasti“, postigli rezultate iznad svojih mogućnosti ili odgovorili na nerealne zahteve svojih menadžera i trenera, ili pak iz čiste bahatosti, neke javne ličnosti (umetnici, sportisti…) posežu za kokainom. To obično počne „samo jednom“ i nastavi se u nedogled. Takve osobe upropaste sebi karijeru, porodicu, svoje zdravlje, a veliki broj takvih zavisnika tragično i pre vremena završi svoj život.

Upozorenje

Stručnjaci kažu da je drogu najlakše ne probati, jer se korišćenjem ulazi u opasan začarani krug iz koga je izlaz gotovo nemoguć. Kraj je obično užasan i tragičan.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike