najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Operacija kolena i rehabilitacija

U današnje vreme, mnoge operacije postale su jednostavne i rutinske, stalno se usavršavaju i same operacije i rehabilitacije, pa je nekada komplikovan postoperativni tok danas mnogo kraći. Jedna od takvih operacija je i operacija kolena.

Nova studija iz SAD bavi se rehabilitacijom posle operacije zamene kolena. Utvrđeno je da nema razlike u vremenu oporavka, kao ni u eventualnim postoperativnim komplikacijama kod pacijenata koji su odmah posle operacije pušteni kući na rehabilitaciju i onih koji su rehabilitaciju imali u bolinici.

Autor studije dr Daglas Padget na osnovu ovih nalaza kaže da treba podsticati pacijente da razmotre kućnu rehabilitaciju, jer se tokom oporavka mogu osećati udobnije u poznatom okruženju.

Standardno vreme oporavka posle operacije zamene kolena veštačkim kolenom je od 2 do 4 meseca, a poslednja kontrola obavlja se 6 meseci posle operacije. Razlika u bolničkoj i kućnoj rehabilitaciji:

  • U bolnici je pacijent na rehabilitaciji 2 nedelje, a na fizikalnoj terapiji 6 dana nedeljno. Posle toga se otpušta iz bolnice i povremeno dolazi na kontrolu.
  • U kućnoj varijanti rehabilitacije, pacijenti posle operacije odmah idu kući, gde im dolazi fizioterapeut tri puta nedeljno u trajanju do 6 nedelja.

Istraživanje

Studija je analizirala više od 2.400 pacijenata sa operacijom zamene kolena između 2007. i 2011. godine. Prosečna starost pacijenata bila je 66 godina, a u 90% slučajeva – razlog operacije je osteoartritis. Na osnovu prikupljenih podataka, pacijenti su podeljeni u dve grupe, u zavisnosti od opcije rehabilitacije. Istraživači su obratili pažnju na to da obe grupe pacijenata budu slične u pogledu starosti, zdravstvenog stanja i mobilnosti.

Kod svih pacijenata rađena su ista ispitivanja: bol i funkcija kolena pre operacije, eventualne komplikacije 6 meseci posle operacije i završno ispitivanje posle 2 godine.

Studija pokazuje da nije bilo razlike 6 meseci posle operacije u pogledu infekcije, krutosti kolena ili nekih drugih komplikacija. Takođe, ni posle 2 godine nije bilo razlike u sposobnosti kretanja i eventualnim bolovima. Slična studija rađena je u Kanadi 2008. godine, ali bez postoperativne rehabilitacije, rekao je dr Ravi sa Univerziteta u Torontu.

Dr Ravi je objasnio da lekari u rehabilitacioni centar šalju one kojima je to zaista potrebno, poput starijih krhkih osoba, samaca ili osoba bez socijalne podrške.

Zaključci

Očigledno je mnogo jeftinije da pacijenti budu zbrinuti kod kuće, jer je cena u Americi još 2008. godine iznosila, po osobi, za rehabilitaciju u bolnici 15.000 dolara, a za kućnu rehabilitaciju 11.000 dolara.

Studija je i urađena da bi uverila pacijente da se odluče za kućnu rehabilitaciju. Tu je i pitanje spremnosti osiguravajućih društava i medicinske nege za današnje troškove bolničke rehabilitacije i kućne rehabilitacije.

Što se naše stvarnosti tiče, ako je dobra procena lekara da li je potrebna bolnička rehabilitacija i da li ima uslova za kućnu rehabilitaciju, nema sumnje da je kućna rehabilitacija jeftinija, a pri tom i mnogo manje stresna za pacijente.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike