najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Opijanje devojaka i žena

Preterano konsumiranje alkohola žena i devojaka postaje rasprostranjen i često potcenjen problem koji neretko počinje u srednjoškolskim danima. Ova pojava česta je u zapadnim zemljama, ali ni kod nas nije tako retka.
Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Državama otkrilo je da skoro 14 miliona žena (svaka deseta) konsumira previše alkohola u toku jedne večeri, i to oko tri puta mesečno, a u proseku popije po šest pića za jedno veče. Prekomernom količinom alkohola smatra se više od 4 pića, a najveći intenzitet opijanja zabeležen je među ženama između 18 i 24 godine starosti.
„Prekomerno opijanje je veoma ozbiljan, ali još uvek nepriznat problem među ženama i devojkama, iako je povezano sa širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući nasilje, povrede, seksualno prenosive bolesti i neželjene trudnoće“, kaže Tomas Friden, direktor Centra za kontrolu bolesti.
„Srećom, postoje efikasne metode da se to spreči: roditelji mogu sprečiti decu da započnu i nastave da konsumiraju alkohol na štetan način, država i zajednice bi trebalo da imaju smernice koje će biti efikasne u smanjenju opijanja, a lekari i drugi zdravstveni radnici mogu se interesovati o navikama konsumiranja alkohola svojih pacijenata, jer čak i kratka savetovanje mogu napraviti veliku razliku u nastojanju da se spreče dalja opijanja.“
O istraživanju
Istraživači su koristili podatke Nacionalne ankete o rizičnom ponašanju mladih usled prekomernog korišćenja alkohola među američkim devojčicama srednjoškolskog uzrasta koja je sprovedena 2011. godine, kao i podatke iz Sistema za nadzor faktora rizika ponašanja.
Opijanje, odnosno konsumiranje više od 4 alkoholna pića u toku jedne večeri bilo je prisutno kod 12,5% žena starijih od 18 godina. Učestalost i intenzitet opijanja nisu se drastično razlikovali među različitim rasnim i etničkim grupama.
Sa druge strane, prekomerno konsumiranje alkohola bilo je povezano sa prihodima domaćinstava – što je imućnija porodica iz koje dolaze mlade žene, to je opijanje češće.
Među devojakama srednjoškolskog uzrasta zabeleženo je da 22% devojčica prekomerno konsumira alkohol. Što su starije, to je i učestalost veća, odnosno 45% sa 15 i 62% sa 18 godina. Više od polovine devojčica izjavilo je da aktivno konsumira alkohol na način koji se smatra prekomernim, tj. opijanjem. „Opijanje nije nešto novo među ženama i devojkama, ali ovo treba da podstakne posebnu zabrinutost“, kaže Robert Bruer iz Nacionalnog centra za prevenciju hroničnih bolesti i promociju zdravlja.
„Žene i devojke imaju drugačiji metabolizam od muškaraca i one dostižu veće nivoe alkohola u krvi sa istom količinom alkohola. One su takođe u opasnosti ne samo od kratkoročnih štetnih efekata već i od dugoročnih, uključujući i rak dojke“, kaže on.
„Žene sa neželjenim trudnoćama nastalim usled opijanja obično ne otkriju da su trudne, a upotreba alkohola tokom trudnoće povezana je sa fetalnim alkoholnim sindromom, tj. poremećajem za koji se jasno zna da ima dugoročne posledice na dete“, dodaje Bruer.
Umesto komentara
Ovom istraživanju nije potreban komentar jer je svima jasno da je u pitanju potencijalno opasna pojava, kako među mladim ženama (devojkama), tako i kod mladih muškaraca.
Ako sa ovim povežemo veliki broj saobraćajnih nesreća, i onih sa tragičniom posledicama, izazvanih prekomernom upotrebom alkohola – onda su opasnosti i veće nego što izgledaju.
Pitanje je šta činiti. Ličnim primerom i vaspitanjem dece ove pojave mogu se znatno smanjiti, a samim tim i tragične posledice, kako kratkoročne tako i one dugoročne.

1 komentar
  1. Lilijana

    Ne pijem često, ali kad krenem, ne znam da se zaustavim, leti pijem češće, i to najviše pivo, umem nekad baš da preteram, ali šta da radim. Volim kad me uhvati i volim kad sam pijana.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike