U trendu

Otkrivaju rak u DNK pre nego što se aktivira?

U ruskim domovima zdravlja ubuduće će biti omogućena rana identifikacija raka – ruski naučnici stvorili su metodu lečenju putem DNK koja otkriva kancer u situaciji dok se on nije ni počeo ispoljavati!

Naučnici iz Novosibirska pronašli su način za super rano dijagnostikovanje raka, a osnovu čini tehnologije kompanija „EpiDžin“.

Metoda se zasniva na analizi DNK. Rak se ne razvija ukoliko su aktivni određeni geni. Njihovo „isključivanje“ govori o tome da u organizmu nešto nije u redu i omogućava dijagnostifikovanje onkološke bolesti.

Gen ne treba analizirati u potpunosti – dovoljne su svega dve-tri molekule DNK.

Naučnici iz Novosibirska otkrili su ferment uz pomoć kog se može otkriti isključeni gen i odrediti od koje konkretno vrste raka pacijent boluje.

Rezultati testa mogu biti gotovi za nekoliko sati, a može da ga obavi svaki dom zdravlja.

Dovoljno je da pacijent obavi uobičajenu analizu krvi na koju ga upućuje internista. Iz krvi se izdvaja DNK, obrađuje fermentom i dolazi se do standardne reakcije koja se može obaviti u svim laboratorijama.

U ovoj metodi glavna je super rana dijagnostika, jer se promene u genima i njihovo „isključivanje“ odvijaju u ranoj fazi, kada se bolest još ni na koji način ne ispoljava.

Jasno je da je mnogo jednostavnije izaći s njom na kraj u ovom slučaju, nego ukoliko se sa lečenjem počne kasnije.

Ovaj način lečenja se razlikuje od poznate metode onkoloških markera u koju lekari više nemaju posebno poverenje – navode ruski mediji.

Onkomarkeri su određene vrste belančevina koje se pronalaze u krvi čoveka. Međutim, ove molekule belančevina mogu imati kako bolesni, tako i zdravi ljudi. Jednostavno, njihova koncentracija je individualna stvar. Za uspostavljanje dijagnoze to nije dovoljno, potrebna su preciznija istraživanja. A test-sistem novosibirskih naučnika može da uspostavi upravo dijagnozu i nije mu potrebna dodatna provera.

Test-sistemi slične vrste postoje i uspešno se koriste i u inostranstvu. Međutim, kako je istakao rukovodilac kompanije „EpiDžin“, sličnost je samo u usmerenosti na genetsku analizu. A samu analizu Novosibirci obavljaju drugačije – ne hemijskom metodom kao Amerikanci, već uz korišćenje fermenta, što predstavlja bitnu prednost.

Ruska kompanija koristi fermentsku metodu. Ona se zasniva na jedinstvenom fermentu koji je otkriven baš u toj komopaniji. Ova metoda obavlja se u epruveti. Vrlo je pouzdana i za nju nije potrebna dodatna oprema. Glavno je to što je u poređenju sa američkom tri do četiri puta jeftinija.

Kompanija „EpiDžin“ je već dobila patent za uspostavljanje super rane dijagnostike raka koji je dostupan preko interneta. Za konačnu doradu test-sistema biće potrebno izvesno vreme, ali će on 2017. godine biti dostupan za komercijalnu upotrebu, tvrde izumitelji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike