najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otkriveno poreklo raka

Pomoću nove tehnologije ispitivanja gena, naučnici danas mogu mnogo dublje da analiziraju poreklo malignih oboljenja. Eksperti smatraju da ta nova tehnologija naučnicima omogućava da brže i mnogo dublje prodru u svaki gen unutar genoma (hromozom koji sadrži gene) i na taj način saznaju nove detalje o ovoj bolesti.

Ispitijući genome različitih malignih oboljenja, naučnici se nadaju da će biti u mogućnosti da razumeju složene molekularne mehanizme koji uzrokuju nastanak raka, kao i njegov rast i širenje (metastaziranje) na celo telo. Uz kompletan genetski portret svakog tipa raka, naučnici će imati nove načine dijagnostike, lečenja i prevencije bolesti.

Naučnici širom sveta koji se bave problemom raka osnovali su Međunarodni konzorcijum (International Cancer Genome Consortium), jedno od najvećih naučnih tela od kako su naučnici uspeli da prodru u humani genom. U roku od deset godina, ovaj konzorcijum planira da otkrije genetske mutacije (promene u genima) koje se pojavljuju u 50 najčešćih oblika raka.

Naučnici iz Toronta koji imaju vodeću ulogu u ovom konzorcijumu, okupljeni u Institutu za ispitivanje raka provincije Ontario (The Ontario Institute for Cancer Research – OICR), smatraju da će to biti najveća baza podataka u oblasti zdravstva na svetu.

Deset država pristupilo je ovom konzorcijumu, obavezujući se da će ispitivati gene različitih oblika raka, uplatiti najmanje 20 miliona dolara i izdvojiti 500 jedinstvenih uzoraka. Centar planira da, pored ostalog, ispituje promene u genima kod raka pankreasa, jednog od najsmrtonosnijih. Prošle godine je od raka pankreasa umrlo više od sedam i po miliona ljudi i dijagnostikovano je više od 12 milona novih slučajeva.

Dr Džon Makferson (John McPherson), direktor ovog programa, smatra da naučna otkrića u dva oblika raka koje je najteže lečiti predstavljaju prekretnicu u boljem razumevanju nastajanja ove bolesti. Cilj je pronaći najranije znake koji se događaju na nivou gena da bi se pravovremeno dijagnostikovao rani oblik raka i samim tim što pre počelo lečenje, što bi moglo da dovede do potpunog izlečenja.

S obzirom na to da se kod svih oblika raka javljaju patološke promene u DNA, rano pronalaženje tih promena predstavljaće slabu tačku svakog oblika raka, pa će samim tim omogućiti njegovo pravovremeno i uspešno lečenje. Ovo je tek početak obimnog posla, ali početak koji puno obećava.

1 komentar
  1. Mirjana Ivanis-Marković

    Veoma me raduje kada pročitam ovave novosti o novim saznanjima u borbi protiv ove opake bolesti, naročito ovih dana kada pružam nadljudsku pomoć i podršku svom obolelom suprugu, koji ima 63 godine i u čijoj porodici nije bilo kancerogenih oboljenja, već je stres koji je doživeo zbog gubitka posla u vreme sankcija učinio svoje. Nadam se da ćete i dalje objavljivati ovakve tekstove.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike