U trendu

Ova je bolest vrlo ozbiljna, mada tako ne izgleda

Prema svedočenjima lekara, puno osoba danas ima problema sa umišljanjem bolesti; i pored toga što su potpuno zdrave, konstantno stoje pred lekarskim ordinacijama, dolazeći uvek navodno sa još težim i ozbiljnijim simptomima. Čak i bezazlena mučnina u stomaku, proizvod varenja hrane, dovoljna je da pokrene mentalni sklop ljudi koji spadaju u ovu grupu i dok trepnete već čekaju u redu u bolnici.

Simptomi
Jako veliki broj njih provedi čitav dan čitajući knjige ili tražeći na internetu sve moguće posledice najtežih oboljenja, čime sebi dodatno ubija psihu, čineći sami sebe potencijalno bolesnim. Usled ovoga, osobe koje pate od pomenutog poremećaja postaju toliko uznemirene da ne mogu normalno da jedu, spavaju i obavljaju svakodnevne poslove. Uprkos tome što se na ovaj poremećaj gleda sa određenom dozom humora, on nikako nije naivan, štaviše predstavlja pravi psihički poremećaj, stvaran poput poremećaja uznemirenosti ili depresije. I njegove posledice mogu biti razornog karaktera.

Rasprostranjenost
Ubeđenje da je osoba bolesna uprkos tome što svi dokazi pokazuju suprotno ili hipohondrija – zahvata čak 5% sveukupnog evropskog stanovništva, navodi Evropsko udruženje psihijatara. Prvi put se javlja sa nekih 20 godina starosti i može je pokrenuti neka stresna situacija kod doktora ili neki stresniji zdravstveni pregled, kao i bolest bliskog prijatelja ili rođaka. A kada jednom krene, onda je tu jako dugo i posebno se pojačava u stresnim trenucima. Ovaj poremećaj zahvata i muškarce i žene podjednako.

Pripadnici ove grupe ne zadržavaju se samo na razmatranju i informisanju o svojoj navodnoj bolesti, već i delaju. Od lekara stalno zahtevaju da ih testiraju ne bi li oni otkirli šta je to što ih zapravo muči i time smirili njihovu savest i psihu. Povrh svega, neumorni su kada je u pitanju priča o svojoj bolesti. Veliki broj hipohondara svestan je i priznaje da njihovi strahovi baš i nemaju puno smisla. U stvari, kada je reč o simptomima hipohondrije, a ti simptomi se ne nalaze pod dobrovoljnom kontrolom osobe koja ih ispoljava. Čak i ako su ove osobe ubeđene da će ih pretraga i informisanje putem interneta, kao i rezultati laboratorijskih nalaza, ubediti u to u šta veruju, ipak u većini slučajeva ni to neće biti dovoljno.

Lečanje
Upravo zbog ove činjenice, hipohondrija predstavlja jedan od onih poremećaja koji se jako teško leče, ali su eksperti u poslednje vreme napravili izvestan napredak kada je lečenje u pitanju. Nekoliko studija je pokazalo da uzimanje lekova antidepresiva može pomoći. U lečenju ovog poremećaja koriste se i lekovi za kontrolisanje poremećaja uznemirenosti.

Studije su potvrdile i da je kognitivno-bihejvioristička terapija veoma efikasna u lečenju ovog poremećaja, jer pomoću terapeuta/psihijatra osobe sa ovim poremećajem mogu naučiti kako da se suprotstave svojim neosnovanim pretpostavkama i na taj način promene svoje ponašanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)