U trendu

Ova vrsta umora može dovesti čak i do raka

Hronični umor postao je vrlo česta bolest savremenog čoveka. Naučnici sada navode pronalazak bioloških dokaza o postojanju novog drugog tipa sindroma hroničnog umora nazvanog „atipičan“.

Oba sindroma ispoljavaju karakteristiku izuzetnog zamora nakon neke aktivnosti koji i posle odmora ne prestaje. Takođe, zajedničke za oba sindroma jesu glavobolja, bolovi u mišićima i poteškoće sa koncentracijom. Svi navedeni simptomi mogu trajati mesecima pa i godinama.

Razlika u simptomima je u tome što se kod klasičnog hroničnog umora simptomi javljaju iznenada, dok se kod atipičnog tegoba razvija mesecima ili godinama pre pojave simptoma. Atipični hronični umor može kasnije u životu uticati na razvoj ozbiljnih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.

Studija je analizirala uzorke likvora (cerebrospinalne tečnosti) 32 pacijenta, od kojih su neki imali sindrom klasičnog hroničnog umora, a neki sindromi atipične forme. Rezultati su pokazali da su svi učesnici sa atipičnim slučajevima u prošlosti imali virusni encefalitis, razne bolesti nakon putovanja u inostransvo ili su kasnije razvili te bolesti zajedno sa hroničnim umorom (slučajevi bolesti nakon Prvog i Drugog zalivskog rata).

Takođe je primećeno i prisustvo nižeg nivoa imunog sistema kod osoba sa atipičnim hroničnim umorom, što uzrokuje podložnost virusnim infekcijama i neurološkim poremećajima.

Studija navodi da ovi biološki dokazi mogu uticati na tok niza različitih bolesti i predispozicije za razvoj ozbiljnih komorbidieta. Komorbiditeti su pridružena oboljenja uz bolesti ili stanja koja već postoje kod pacijenta zajedno sa glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću.

Na kraju studija pokazuje da se rani profili biomarkera mogu detektovati ubrzo nakon dijagnoze sindroma hroničnog umora. Rezultati mogu biti temelj boljeg razumevanja i tretmana ove složene i slabo razumljive bolesti, navodi se na kraju saopštenja studije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar