U trendu

Ove 3 namirnice su bomba zdravlja za pluća!

Sada je više nego ikada važno da čuvamo svoje zdravlje a naročito pluća

Neka istraživanja sugerišu da su jaja, pirinač, pa čak i životinjske masti, poput slaninice, osim brojnih biljaka i čajeva, zapravo vrlo korisni za zdravlje pluća i pomažu u zaštiti od prehlade.
Zahvaljujući određenim hranljivim sastojcima, ove namirnice mogu da pomognu da se zaštitite od virusa. Da li je to zaista tako, odgovor je dala ruski dijetolog Margarita Koroleva.

„Kad je reč o zdravlju pluća, prednost ima integralni pirinač. Belančevine iz ove namirnice koriste se za izgradnju imunoglobulina, što pomaže da se zaštitimo od infekcija. Masne komponente iz žumanca su značajne za zidove aleveole (deo pluća), one jačaju imunitet i obezbeđuju telo kiseonikom. Nedostatak masti u ishrani može da dovede do ćelijske hipoksije (smanjenje kiseonika u ćelijama). Zidovi imunih ćelija napravljeni su od masti. Zbog toga se jaja i životinjske masti ne smeju isključiti iz ishrane“, napominje dijetolog.

Postoje još neke supstance koje ove namirnice sadrže a koje igraju važnu ulogu u očuvanju imuniteta i zdravlja pluća.

„Vitamin A stimuliše imuni sistem i pospešuje proizvodnuu ćelija koje su ‘ubive’ patogena. Vitamin E je moćan antioksidans. Za dravlje pluća su korisne i nerafinisane biljne masti, ulja od  masline, semena lana, suncokreta, kao i riba sa severnih mora. Omega-3 masti u svom sastavu podržavaju lipidni plašt ćelija i imaju snažno antiinflamatorno dejstvo, koje pomaže u odbrani od bilo koje infekcije“, napominje doktorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.