U trendu

Ovih 9 grupa ljudi ne bi smeli nikada da piju kafu, proverite da li ste među njima

Dokazano je da kafa može da smanji rizik od razvoja nekoliko vrsti raka, bolesti srca, a čak može i pomoći pri gubitku kilograma. Ali kod nekih će osoba rezultat izostati, a može doći i do negativnih posledica kod unosa kofeina.

Evo ko bi trebalo da obrati pažnju na ispijanje kafe.

Osobe koje pate od upalne bolesti creva

„Kofein može da ubrza probavu, a isto tako i povećati šanse da će doći do proliva, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti creva“, pojašnjava nutricionista Ejndžel Planels i dodaje da je pametno izbegavati ispijanje kafe ako patite od IBS-a.

Ako imate glaukom

„Intraokularni pritisak može da poraste kod osoba koje imaju glaukom, a kada konzumiraju kafu, ako je verovati istraživanja. Stručnjaci stoga savetuju da se smanji unos kofeina ili čak da se izbegava, ali smatram da je potrebno provesti dodatna istraživanja“, dodaje Planels.

Ako vas muči preaktivna bešika

„Svi znamo da je najbolje preskočiti ispijanje velike šoljice kafe pre dugog puta, posebno ako ne možete lako do toaleta. Unos kofeina može samo da ubrza rad bešike zbog čega ćete morati češće na mokriti“, objašnjava Sju Heikinen, nutricionista. Ako ne pijete kafu često, možete biti puno osetljiviji na kofeina.

Osobe koje pate od bolesti srca

Kako kofein iz kafe može da uzrokuje trenutan porast krvnog pritiska i ubrza rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara s lekarom o tome koliko kafe sme da pije, objasnila je Keli MekGrejn, nutricionista.

Trudnice

„Američko udruženje za ginekologiju savetuje da trudnice ne bi trebalo da piju više od 2 šoljice kafe u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog porođaja. Ipak, studija objavljena prišle godine kaže da ne postoji bezbedna količina kafe za trudnice i da bi svaka trudnica trebalo da razgovara sa svojim ginekologom o tome koliko kafe sme da pije“, navodi Heikinen.

Dojilje

„Kako je kofein stimulant i diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla da pati zbog dehidracije, a stručnjaci stoga savetuju da bi u toj fazi kofein trebalo izbegavati baš kao i u trudnoći“, dodaje Planels.

Osobe sa poremećajem spavanja

„Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šoljicom kafe, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kafa ne remeti vaš san, ona to zapravo može da uradi. Savet je da zadnju kafu pijete 6 sati pre odlaska u krevet“, navodi Heikinen.

Osobe koje pate od anksioznosti ili napada panike

„Kofein je stimulant koji može da pogorša anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina“, upozorava MekGejn.

Ako vas često muči proliv

„Neki piju kafu nakon buđenja kako bi im creva „proradila“, ali taj efekt nije poželjan kod osoba koje često imaju proliv. Možda bi najbolji izbor bila kafa bez kofeina, iako će svaka tečnost podstaknuti probavu“, kaže Heikinen.

Osobe koje imaju epilepsiju

„Iako je u pitanju mala studija, nedavna studija je otkrila da je konzumacija kafe povezana s češćim napadima, ali svakako je potrebno provesti još studija“, navodi Planels. Ako imate epilepsiju, porazgovarajte s neurologom o tome koliko biste kafe smeli da pijete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar