U trendu

Ovo je hrana koju redovno jedete i koja može da vam uništi zube

Dobro je poznato da slatko prouzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga često konzumirate. Međutim, postoje i druge, naizgled, bezazlene namirnice koje mogu da nanesu štetu zubima i naruše oralnu higijenu. Ovo je lista namirnica koje bi trebalo da izbegavate po savetu stomatologa:

Suncokretove semenke

Imaju čvrstu spoljašnju ljusku koja može da ošteti zube kada ih grickamo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija biće već oljušćene semenke.

Kocke leda

Ne bi trebalo da grickate led zubima. Kada stisnete 2 kristala jedan uz drugi, jedan mora da pukne. Kocke leda mogu da izazovu oštećenja zubne gleđi jer su tvrde. Takođe, konzumiranje izrazito hladnog ili vrućeg pića nepovoljno deluje na zube.

Sportska pića

Iako ta pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte zaboraviti da su puna šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam postane navika.

Voda sa ukusima

Iako voda sa ukusima nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda sa ukusima i sportska pića menjaju pH vrednost pljuvačke, povećava se kiselina, a to smanjuje otpornost zubne gleđi. Jednom uništena gleđ, teško će se obnoviti. Tada zubi postanu osetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

Sušeno voće

Zbog svoje lepljivosti suvo voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselinu, pa tako može doći do nastanka karijesa.

Čips

Hrana koja sadrži skrob, poput čipsa, uzrokuje karijes. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja ove hrane u vašim ustima razgrađivanjem ugljenih hidrata u šećer koji postaje hrana bakterijama u ustima. Čips se može zadržati između zuba i doprineti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, pobrinite se da nakon konzumiranja isperete usta sa dosta vode i obavezno koristite zubni konac.

Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi nastanku karijesa. Zbog smanjenog lučenja pljuvačke gubi se njena funkcija ispiranja, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje.

Trebalo bi obratiti pažnju kakve namirnice svakodnevno jedete i kakva pića pijete, ukoliko želite da održite dobru oralnu higijenu, prenosi Avaz.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike