U trendu

Ovo povrće preporodiće „pušačka“ pluća: 1 sastojak je ključan

Saznajte koja hrana oporavlja pluća kod pušača!

Ne samo aktivni već i pasivni pušači, odnosno oni koji su neprestano izloženi duvanskom dimu, u riziku su od razvoja opasnih i teških bolesti, a pluća su najčešće najugroženiji organ. Da biste neutralisali štetno dejstvo duvana, najbolje je da odmah prestanete da pušite, ali ako još uvek niste spremni za ovaj korak, makar uvedite u ishranu namirnice koje će pomoći da sačuvate pluća.

Istraživanja pokazuju da supstance koje se nalaze u paradajzu doprinose obnavljanju pluća koja su bila izložena duvanskom dimu kod aktivnih, ali i pasivnih pušača.

Američki naučnici sa Džon Hopkins univerziteta, zaključili su da elementi koji se nalaze u paradajzu  doprinose aktivnijem procesu oporavka pluća nakon dužeg izlaganja duvanskom dimu. Doktor Puriasev, pulmolog i jedan od istraživača, zaključio je da je najverovatnije reč o antioksidantu likopen, a kojim je ovo povrće bogato.

„Očigledno, ovo su eksperimentalni podaci. Likopen, koji se nalazi u paradajzu i kečapu, utiče na rad kardiovaskularnog sistema, preporučuje se za srčane udare, kao i za ishemijske bolesti“, primetio je pulmolog.

Takođe je naveo druge namirnice koje pomažu plućima pušača da se oporave, a to su:

životinjske masnoće,
pileći bujon,
jaja,
goveđa džigerica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)