U trendu

Pažnja: vrebaju nas ZARAŽENI komarci!

U Pančevo su se opet doselili komarci – prenosioci virusa zapadnog Nila. Već posle prvog skeniranja i analiza terena pokazalo se da ih ima na pet lokacija u gradu i okolnim naseljima i to na periferiji grada, u blizini fabrike stakla i opšte bolnice, u severnom selu Glogonj, a na drugoj strani u komšijskom Starčevu i Banatskom Brestovcu.

Premijerno zaprašivanje ovih krvopija upriličeno je pre sedam dana, ali se ta akcija pokazala kao nedovoljna. Zato je iz Sekretarijata za ekologiju gradske uprave saopšteno da će uslediti novo zaprašivanje tokom vikenda, kada će se u napad krenuti iz svih oružja, pa će se sve vrste komaraca prskati iz vazduha, sa zemlje i sa vode. Biće tretirano ukupno oko 10.000 hektara, naročito, u centru grada, kud protiče nadošli Tamiš sa takozvanom gradskom šumom, leglom ovih neprijatnih, ali poslednjih godina i opasnih insekata.

Mapa prisustva virusa zapadnog Nila u uzorcima komaraca na teritoriji Republike Srbije, gotovo svake godine, najviše se zacrveni u prestonici i u nedalekom Pančevu. Na trenutno potopljenu obalu zamuljene reke i u šumski gustiš,  već  gotovo mesec dana se ne može – što od smrada, što od rojeva komaraca. Uz redovnu konstataciju da je ugrožen čitav južnobanatski okrug, u Upravi ponavljaju da se preduzimaju sve potrebne mere, šalju upozorenja o ponašanju, tačnije izbegavanju kritičnih lokacija, ali se dodaje „da je to jednostavno problem koji traje”.

Zaprašivanja će biti i nadalje, u odnosu na pokazatelje, a vrh sezone se očekuje krajem leta, kada će ono biti i učestalije, na sedam do 10 dana, zbog opasnosti od većeg širenja zaraze i  biće sproveden epidemiološki nadzor uz upozorenje na oprez i to ne samo u delovima grada u kojima je utvrđeno da ima komaraca koji nose virus.

Za sada zaraženih ljudi nema, a sve do oktobra na snazi su preporuke lekara, da ako se ne mora, ne izlaziti u kritično doba dana na zelene površine i uz vodene tokove, kako bi se mogućnost zaraze svela na najmanji mogući nivo. Slede i preporuke o ličnoj zaštiti od zaraznog uboda, kao što su upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće koja pokriva ruke i  noge, izbegavanje boravka na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

Lekari skreću pažnju i da sliku obolevanja „muti” činjenica da većinu inficiranih virusom zapadnog Nila nema nekakve simptome, a kod malog procenta zaraženih, oni podsećaju na grip. Upozoravajući znaci infekcije su nagli skok temperature, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, umor, blagi prolazni osip, a kod nekolicine dolazi do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

(O. Janković, „Politika“)

Napišite komentar