U trendu

Pirsinzi izazivaju oštećenja zuba

Pirsinzi danas predstavljaju jedan od nezaobilaznih modnih detalja i jako bitan trend, pogotovo među mladim ljudima. Lekari, međutim, stalno upozoravaju na njihovo štetno dejstvo.
Posebno mogu biti problematični pirsinzi na nekim delovima lica – na jeziku ili usnama. Najnovija studija pokazuje da upravo ovi pirsinzi mogu biti glavni krivci za gubitak zuba.
"Čak i za relativno kratak vremenski period, pirsing može prouzrokovati pojavu ozbiljnih deformacija na desnima, koji u tom slučaju neće reagovati dobro na terapije a ni na operacije, pa lako može doći do gubitka zuba", upozorava Džon K. Bruks – profesor na Stomatološkom univerzitetu u Merilendu i organizator ovih ispitivanja.
O čemu je zapravo reč? Oštećenja na desnima javljaju se usled stalnog kontakta između minđuše (pirsinga) i desni. Posledice mogu biti veoma opasne i trajne.
Najčešće posledice:

 • propadanje desni
 • odronjavanje zuba
 • oštećenje nerava i pojava upala u oblasti u kojoj se nalazi minđuša
 • poremećaj pri kojem dolazi do odvajanja unutrašnjeg sloja desni od zuba i stvaranja otvora nalik džepu, što dalje rezultuje gubitkom zuba

Rezultati istraživanja
Istraživanje je bazirano na 5 slučajeva mlađih osoba koje imaju pirsinge i zdravlju njihovih desni koji se nalaze u blizini minđuša. U svih pet slučajeva zabeleženo je propadanje desni i manje povrede u oblasti u kojoj se nalazi pirsing.
Od njih petoro čak troje je pokazivalo znake teškog poremećaja, odvajanje unutrašnjeg sloja desni od zuba i stvaranje otvora nalik džepu, što dalje može dovesti do gubitka tih zuba.
Kod jedne osobe ženskog pola, stare 19 godina, zabeleženo je ubrzano propadanje desni, i to samo u periodu od 5 meseci. "Ovakvo ubrzano pogoršanje stanja znači da je za osobe sa pirsingom u oblasti lica od presudnog značaja redovan odlazak zubaru na temeljne kontrole", navodi profesor Bruks.
U članku u kojem je objavljeno ovo istraživanje navodi se takođe da su najčešća mesta za stavljanje pirsinga upravo jezik i usna. Ono što je važno a što jako malo ljudi zna jeste da pirsing na jeziku može ozbiljno da ošteti tkivo koje se nalazi iza prednjih zuba donje vilice, dok pirsing na usni može ozbiljno da ošteti tkivo desni koje se nalazi na prednjim zubima donje vilice.
Sva pomenuta istraživanja imaju cilj da povećaju svest među ljudima koji na ovaj način vole da ukrase svoje telo. Dakle, veoma je bitno voditi računa o tome na koji deo tela se stavlja pirsing.

5 komentara
 1. N. N.

  Imala sam pirsing na gornjoj usni i dosta mi je grebao zubnu gleđ. Čak toliko da sam ga istog dana kad sam ga i stavila skinula, jer nisam mogla izdržati, zato nikom ne preporučujem da se zeza sa tim. Ima mesta koja su bolja za nakit, a to su svakako uši 🙂

 2. Natalija Bogdanović

  Sedam godina imam bušen jezik i usnu, ništa od navedenog mi se nije desilo, niti imam bilo kakvih problema…

 3. Sandra Relja

  Ja imam pirsing na jeziku nekoliko meseci i nemam navedene probleme, bar ne za sada!

 4. Jelena Karić

  Imam 12 godina i pirsing na jeziku i nemam nijedan od navedenih problema.

 5. Jelena Radovanović

  Slažem se u vezi sa pirsingom zato što stvarno izaziva oštecenja zuba. Razumem da ga je lepo staviti, ali nije lepo staviti ga na usnu ili jezik.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike