Podrška posle srčanog udara

Rezultati nove studija pokazuju je za mlade i sredovečne osobe koje su preživele srčani udar veća verovatnoća da će imati loše zdravlje i niži kvalitet života ako oko sebe manji imaju broj članova porodice i prijatelja koji bi ih podržali u oporavku.

Studija je obuhvatila više od 3.400 pacijenata koji su preživeli srčani udar, starosti od 18 do 55 godina. Oni su analizirani odmah nakon srčanog udara, posle mesec dana i dvanaest meseci kasnije.

Prva analiza istraživača utvrdila je da pacijenti sa slabom socijalnom podrškom imaju veće šanse da budu samci, nezaposleni, da žive sami, da konsumiraju cigarete, zloupotrebljavaju alkohol i da imaju više faktora rizika kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i depresija.

Nakon jednog meseca i posle dvanaest meseci od srčanog udara, pacijenti sa slabom socijalnom podrškom imaju tendenciju da budu lošijeg mentalnog zdravlja, da imaju više simptoma depresije i niži kvalitet života, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Američkog udruženja za srce“.

Nalazi su u skladu sa prethodnim istraživanjima koja su se bavila starijim pacijentima i ukazuju na potrebu za novim načinima pomoći osobama koje su preživele srčani udar.

„Studije poput ove otvaraju širok spisak različitih faktora rizika u odnosu na one koji se smatraju konvencionalnim“, kaže autor studije dr Harlan Krumholz, direktor Centra za istraživanje ishoda i evaluacije na Jejl-Nju Hejven bolnici u Konektikatu, SAD.

Istražiači smatraju da ne treba samo misliti o pilulama i lekarskim intervencijama, već treba obratiti pažnju i na stvari kao što su ljubav i prijateljstvo, kao i na način života ljudi. Napori da se pomogne ljudima da se bolje povežu sa drugima, naročito posle bolesti, mogu imati vrlo snažne efekte na njihov oporavak i kvalitet života.

Glavni istraživač Emili Bučolz sa Medicinskog fakulteta na odeljenju hronične epidemiološke bolesti pri Jejlskoj školi za javno zdravlje, kaže da ova studija doprinosi aktuelnoj literaturi, pokazujući da ima koristi kada se primenjuje mreža podrške pacijentima koji su prvi put primljeni u bolnicu usled srčanog udara.

Napomene

Treba imati u vidu da ovo istraživanje nije dokazalo uzročno-posledičnu vezu, iako je pokazalo vezu između socijalne podrške i zdravstvenih ishoda nakon srčanog udara. Gledano i sa strane laika, ova istraživanja imaju logične rezultate, jer što se više ljubavi, podrške i pažnje posveti pacijentima (bilo koja bolest da je u pitanju) – to su rezultati oporavka bolji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike