U trendu

Pogledajte dobro ruke i noge: Specifičan fizički simptom otkriva visok holesterol

Visoki holesterol obično je zdravstveno stanje bez simptoma, ali može imati niz ozbiljnijih posledica, poput začepljenja krvnih sudova, moždanog i srčanog udara.

Mesto blokade može imati posledice potencijalno opasne po život. Visoki holesterol nastaje zbog učestalih nezdravih navika, kao što su konzumiranje masne hrane, nedovoljno fizičke vežbe, prekomerna telesna težina, pušenje i ispijanje alkohola, piše Miror.

Genetika takođe može uticati na šanse za razvoj visokog holesterola, ali njegov nivo može se smanjiti usvajanjem zdrave ishrane i redovnim vežbanjem. Stručnjaci preporučuju umerenu aerobnu aktivnost kojom se povećava broj otkucaja srca i dolazi do znojenja.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Znak upozorenja mogu biti bolni prsti na rukama i nogama. Smatra se da je bol uzrokovana nakupljanjem holesterola u sudovima nogu i ruku.

Drugi simptom koji se obično povezuje s tim stanjem je osećaj trnjenja u prstima na nogama i prstima. Naime, prekidi u dotoku krvi u određene delove tela izazivaju trnce u rukama i nogama. Visok nivo holesterola u krvi čini je gušćom, utječe na normalan protok krvi u živcima i uzrokuje trnce.

Ispod kože ruku i nogu mogu se stvoriti masne kvržice. Ove masne grudvice poznate su kao ksantomi i mogu varirati u veličini, od veličine grozda pa sve do nekoliko milimetara.

Najčešće su u žutoj ili narandžastoj boji i izgledaju kao ravna kvrga ispod kože. Mogu biti osetljive na dodir, a ponekad se pojavljuju i na laktovima, zadnjici ili kolenima. Iako lekari mogu dijagnostifikovati stanje, možda će vam biti potrebna biopsija kože.

U međuvremenu, merenje masnoće u krvi može pokazati imate li visok nivo holesterola. Smatra se da se ksantomi mogu smanjiti ako se snizi nivo holesterola.

Za opasne nivoe holesterola lekari će verovatno prepisati statine, koji deluju tako što usporavaju proizvodnju holesterola u jetri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar