U trendu

Polenska groznica

Toplo vreme na početku proleća predstavlja početak sezone polenske groznice. To znači da će osobe koje su alergične na polen dve nedelje ili duže patiti od uobičajenih simptoma kao što su kijanje i curenje iz nosa.
Mogu se razlikovati dve sezone polenske groznice. Prva nastaje u proleće i tada je uzrok polen sa drveća, dok se druga dešava u toku leta, a prouzrokuje je polen iz trave. Simptomi su veoma slični.
Šest meseci alergija
Iako tačan početak sezone varira u zavisnosti od mesta u kome živimo, postoji jedna vrsta drveta koja se može smatrati univerzalnim krivcem, a to je breza.
Osim ove vrste, postoji i drugo drveće koje širi polen, uključujući topole, vrbe, leske, platane i hrastove. Zahvaljujući polenu koji se širi iz drveća i trave, osobe koje su osetljive na alergije mogu da imaju neke od uobičajenih simptoma u periodu i do šest meseci u toku godine.
Međutim, postoji mnogo različitih načina borbe sa polenskom groznicom. Preporučuje se da popričate sa vašim lekarom ili farmaceutom, a u zavisnosti od simptoma, oni će odlučiti da li bi kapi za oči, nazalni sprejevi ili antihistaminici bili najpogodniji tretman. Često se dešava da kombinacija sve tri terapije, zajedno sa praktičnim savetima za upotrebu, predstavlja najefikasniju metodu.
Ako neko, na primer, ima značajne i redovne nazalne simptome, odgovarajuća terapija bila bi upotreba nazalnih lekova. Ako su simptomi slabi i povremeni, onda će možda i antihistaminici biti dovoljni.
Alergijsko testiranje
Problem mnogih osoba je u tome što nisu sigurne šta je to što zapravo pokreće njihove alergijske reakcije. Lekari vas mogu uputiti na kožni test uz pomoć kojeg se može odrediti na šta je neko alergičan.
Navodimo listu preporuka za smanjenje simptoma polenske groznice:

  • Nanosite efektivne polenske barijere oko ivica obeju nozdrva, kako bi se blokirao polen. Ove barijere su dostupne u vidu melema, gelova ili nazalnih sprejeva.
  • Nosite naočari za sunce kako biste izbegli da polen utiče na oči.
  • Perite kosu pre nego što odlazite na spavanje jer se polen zadržava na kosi i lako se može preneti na jastuk, što može rezultovati neprijatno provedenim noćima.
  • Izbegavajte da provodite vreme napolju rano ujutru ili tokom kasnog poslepodneva, odnosno predveče, kada je broj polenskih zrnaca u vazduhu najveći.
  • Izbegavajte da sušite opranu odeću napolju u periodu polenske groznice, jer se polen može zalepiti za odeću.
  • Probajte sa terapijom svetlosnih sondi koje se umeću u nozdrve. Ova svetlosna terapija koristi se za suzbijanje ćelija koje oslobađaju histamin, a time se ublažavaju simptomi polenske groznice.
  • Ispirajte nazalne kanale sa mešavinom vode, soli i sode bikarbone.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike