Prevencijom do dobrog zdravlja (2)

Odavno je poznato: zdravlje treba čuvati na vreme. Prevencija je ključ dobrog zdravlja. Vođenje računa o svom organizmu i redovne posete lekarima – deo su opšte kulture. Mali koraci u prevenciji bolesti mogu pojačati imunitet i usporiti proces starenja. Evo nekih preporuka stručnjaka:
Za "talase vrućine": dišite duboko.
Lagano duboko disanje može prepoloviti frekventnost takozvanih "talasa vrućine", koji su jedan od glavnih simptoma menopauze. Uzrok pojave ovih talasa je manja količina estrogena u organizmu, ali i stres. Ako dišete duboko, telo se opušta, a to usporava ubrzano kucanje srca, mišići se opuštaju i snižava se visok krvni pritisak.
Zavalite se u udobnu fotelju malo zabacivši glavu unazad. Udahnite na nos, a izdahnite na usta. Zažmurite da vas ništa ne bi ometalo. Stavite dlan na stomak i osetite kako se diže i spušta, dok duboko dišete.
Za oštar vid: jedite jaja.
Svi smo čuli da su šargarepe dobre za vid, ali prema najnovijim istraživanjima, jaja su još bolji izvor karotenoida – antioksidanata koji čuvaju oštrinu vida. U njima se nalaze karotenoidi koji su najbitniji za čulo vida – lutein i zeaksantin. Ovi antioksidanti nalaze se i u tamnozelenom povrću i lišću nekih biljaka, ali naše telo najbolje apsorbuje ove elemente iz jaja – kažu nutricionisti. Nemojte brinuti zbog holesterola – jedno jaje dnevno neće podići nivo holesterola, a očuvaće vaš dobar vid.
Za prevenciju opasnih zapaljenja: pojedite činiju integralnih cerealija.
Integralne žitarice imaju toliko zdravih i hranljivih sastojaka, da vam bukvalno mogu spasti život. U Ajovi je izvršeno dugotrajno istraživanje, trajalo je čak 15 godina. Obuhvatilo je veliki uzorak od oko 42.000 žena u postmenopauzi. Zbog ovako velikog uzorka, možemo se potpuno uzdati u rezultate: žene koje su jele 11 i više činija integralnih cerealija nedeljno, bile su u tri puta manjoj opasnosti da umru od neke jake upale organa.
Dakle, dobar izbor su: ovsena kaša, braon pirinač, crni hleb, doručak od integralnih cerealija i kokice. Integralne žitarice sadrže biološki aktivne delove biljaka, a ono što održava u životu biljke, održaće i vas.
Sačuvajte oštrinu uma: pijte dve šolje zelenog čaja dnevno.
Stručnjaci tvrde da ovaj čaj pomaže u očuvanju mentalnih funkcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.