U trendu

Pušenje i mozak

Uticaj pušenja na mozak predstavlja fokus najnovije TV reklamne kampanje za prestanak pušenja koja se emituje u Engleskoj. U njoj se upozorava na to da dim čini krv prljavijom i toksičnijom, kao i da pušači imaju dva puta veće šanse da dožive moždani udar u poređenju sa nepušačima.
Pušenje izaziva sužavanje arterija, što može dovesti do krvnih ugrušaka i moždanog udara. Oštećenja mozga takođe potiču iz hemikalije poput arsena i cijanida, koje se nalaze u cigaretama.
Ovi toksini mogu izazvati brži pad moždanih funkcija i povećan rizik od demencije. Za pušače je ustanovljeno da imaju lošije pamćenje, kao i veće probleme sa logičnim razmišljanjem u kasnijem periodu života.
Administracija za javno zdravlje Engleske upozorava da se kod pušača rizici od demencije, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka pogoršavaju kada se kombinuju sa čestim prekomernim konsumiranjem alkohola, lošom ishranom, premalo vežbanja i visokim krvnim pritiskom.
Pušenje i prerana smrt
U saopštenju, glavni medicinski oficir za Englesku, profesor Dam Seli Dejvis, kaže: „Pušenje je glavni uzrok prerane smrti, svaki drugi pušač prerano umre usled bolesti koje su povezane sa pušenjem, pa je izuzetno zabrinjavajuće što ljudi i dalje potcenjuju negativne uticaje cigareta na zdravlje. Međutim, nije sve tako crno za osobe koje su rešile da ostave pušenje u ovoj godini. U roku od 5 godina od prestanka pušenja, rizik od moždanog udara može se svesti na isti nivo kao i kod osobe koja nikada nije konsumirala cigarete.“
Istraživač dr Geret Hager-Džonson sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji sprovodi istraživanja u vezi sa kognitivnim funkcijama i pušenjem, navodi u izjavi: „Ubrzani pad kognitivnog rezonovanja i memorije je napredniji kod pušača. Jedna od naših studija je pokazala da je ovaj pad za skoro 38% brži kod redovnih pušača muškog pola u odnosu na nepušače. Zdrava ponašanja u srednjim godinama mogu da pomognu u očuvanju kognitivne funkcije u ranoj starosti, međutim svi pušači bi trebalo da razmotre odvikavanje kako bi zaštitili svoj mozak od ozbiljnih dugoročnih problema.“
Podsećanje
Podsećamo da nikada nije kasno da se prestane sa pušenjem, da je to izvodljivo i da nije toliko teško koliko se mnogi pušači „pravdaju“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike