U trendu

Pušenje ženama skraćuje život 10 godina

Novo veliko istraživanje pokazuje da pušenje može skratiti životni vek žena čak i za deset godina. Međutim, ako ostavite pušenje do svoje 40. godine, možete smanjiti rizik od umiranja za 90%, dok osobe koje ostave cigarete pre svoje 30. godine mogu smanjiti rizik za 97%.
Istraživanje je obuhvatilo 1,2 miliona žena starosti od 50 do 69 godina. Učesnice su odgovarale na pitanja o svom načinu života, kao i to da li su pušači i kada su ostavile cigarete. Na ista pitanja odgovarale su i tri godina kasnije. Tokom 12 godina praćenja, preminulo je 66.000 žena.
Na početku istraživanja:

  • 20% žena su bile pušači
  • 28% su bile bivši pušači
  • 52% žena nikada nije pušilo

Žene koje su i dalje pušile tri godine nakon početka istraživanja imale su tri puta veće šanse da preminu u narednih devet godina u poređenju sa nepušačima.
Ovo trostruko povećanje rizika znači da dve trećine ženskih pušača premine od bolesti koja je izazvana pušenjem, kao što su rak pluća, hronične bolesti pluća, bolesti srca, moždani udar i drugo.
Što više neko puši, to je veći rizik od smrtnosti. To se odnosi čak i na one pušače koji dnevno popuše od jedne do devet cigareta, jer oni imaju dva puta veće šanse da umru u odnosu na nepušače.
Dugoročni rizici pušenja kod žena
Prethodna istraživanja pokazuju da žene rođene četrdesetih godina prošlog veka predstavljaju prvu generaciju žena pušača koja cigarete konsumira u velikim količinama. Prema tome, ovo istraživanje je među prvima koje se bavi efektima dugoročnog pušenja, odvikavanja i rizika od smrti kod žena.
Poruka istraživača je jasna: ne počinjite sa pušenjem, a ako ste pušač, ostavite cigarete!
Nikad nije kasno da ostavite pušenje
Patricija Folan, direktor centra za kontrolu pušenja u Njujorku, smatra da pušači zaista treba da razmišljaju o tome da ostave cigarete.
„Mladi pušači često smatraju da su nedodirljivi i da se bolesti koje prouzrokuje pušenje neće baš njima desiti, ali što pre prestanete sa pušenjem, imaćete više prednosti“, kaže ona.
Žene pušači često strahuju da će se ugojiti kada prestanu sa pušenjem. Štetni efekti cigareta nadmašuju rizike povezane sa gojenjem nakon prestanka pušenja. Folan kaže da bi trebalo da se ugojite od 35 do 45 kilograma kako biste imali jednake zdravstvene probleme kao od pušenja.
Trenutno postoji mnogo načina za odvikavanje od pušenja: savetovanje, terapija zamene nikotina, nikotinske žvake i flasteri, kao i drugi lekovi.
„Zacrtajte sebi datum prestanka pušenje i pokušajte da se pripremite tako što ćete malo-pomalo smanjivati broj popušenih cigareta na dan. Takođe, obavestite ljude u svom okruženju da ćete pokušati da ostavite cigarete“, kaže Folan.
Volas Akerlej, specijalista za rak pluća na Huntsman institutu za rak pri Fakultetu za zdravstvenu zaštitu Univerziteta Juta u Solt Lejk Sitiju, kaže da nam istraživanje ne govori jednu veoma važnu činjenicu koja nije nimalo lepa. „Ako cigarete nekome mogu skratiti i do 10 godina života, treba znati da će ta osoba još barem toliko godina biti bolesna pre nego što premine. A to znači da vam cigarete potencijalno mogu oduzeti čak četvrtinu života“, kaže on.
Istraživači zaključuju da njihovi nalazi pružaju informacije koje bi zaista trebalo da uzdrmaju kako žene, tako i muškarce pušače.

1 komentar
  1. Rada sestra

    Skraćuje sigurno, ja sam jos mlada, 21 godina. Pušim od 15, na kraju osnovne sam počela tako što sam od mame krala cigarete. Pošto živim samo sa njom, brzo je popustila i redovno mi kupovala. Veliki su trošak, ja i mama izdimimo 2 kutije. Mada radim kao med. sestra pa jedva čekam pauzu da izdimim. Dečko mi stalno zvoca da ostavim. Za sada nema šanse. Nervozna sam mnogo, bez duvana bih poludela, težak posao, težak život. Ovako pripalim i ne mislim o mukama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike