Rak vreba iz čaše nemačkog piva

Foto: Didgeman/Pixabay.com

Pivopije u Srbiji trebalo bi da se zamisle pre nego što odluče da se počaste čašom nekog od najčuvenijih nemačkih piva, bilo da ono potiče sa polica naših boljih supermarketa, ili iz slavina prestižnih kafana koje toče luksuzna piva, poput „erdingera”, „beksa” i „krombahera”, ili „paulanera”, najelegantnijeg brenda bavarske prestonice piva Minhena.

Potkraj prošle nedelje, uoči petstogodišnjice donošenja bavarskog zakona o čistoti piva („Zapovest o čistoti – Reinheitsgebot”), Institut za zaštitu životne sredine iz Minhena ustanovio je i dokazao da nemačko pivo nije besprekorno „čisto”, kao što to legenda o tradiciji čistote i reklamni agenti tvrde: u probama četrnaest najomiljenijih piva Nemačke, svih četrnaest brendova sadržalo je pesticide i herbicide u količinama koje premašuju dozvoljeno opterećenje vode za piće u razmeru od pet do tri stotine puta.

Reč je o herbicidu glifosat, moćnog američkog agrarnog koncerna „Monsanto”, čija je upotreba dozvoljena i u Srbiji, odredbom koja je objavljena u „Službenom glasniku” („Sl. glasnik RS”, br. 72/14), u skladu sa zakonom EU o stavljanju u promet sredstava za zaštitu bilja na teritoriji članica EU (Uredba Evropskog parlamenta i Saveta br. 540/2011).

(Miloš Kazimirović, Politika)

Ostavite komentar

Oznake