Rano neinvazivno otkrivanje raka

Rezultati kliničkog ispitivanja pokazuju da je nova metoda – Cologuard za otkrivanje prekanceroznog stanja i ranog stadijuma raka u rektalnom delu – veoma efikasna. Stope detekcije slične su onima koje su se do sada vršile kolonoskopijom.

Metodu Cologuard razvile su kompanija Exact Sciences i Klinika Mejo, a rezultati su nedavno objavljeni u žurnalu „New England Journal of Medicine“.

Cologuard je neinvazivni DNA test za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma i prekaceroznih stanja. Zasniva se na DNK analizi uzorka stolice. Uzorci se lako prikupljaju, mogu se doneti ili poslati od kuće, metoda ne zahteva posebnu pripremu creva, a pre uzimanja uzorka nema nikavih ograničenje u uzimanju lekova niti promena u režimu ishrane.

Tokom kliničkog ispitivanja, testirano je oko 10.000 pacijenata sa namerom da se utvrdi koliko dobro Cologuard detektuje rak i prekancerogena stanja. Rezultati su upoređeni i sa rezultatima „fekalno-imunohemijskog testa okultne krvi“ (FIT). Studija je sprovedena u 90 medicinskih centara širom Sjedinjenih Država i Kanade.

„Stope detekcije rane faze raka i visokorizičnih prekanceroznih polipa u ovoj studiji bile su izuzetne i bolje od drugih neinvazivnih pristupa“, kaže autor studije dr Dejvid Ahlkuist, gastroenterolog sa Mejo klinike i kopronalazač Cologuard testa: „Nadamo se da će ovaj precizan i razumljiv test proširiti efekasnost skrininga i pomoći u suzbijanju kolorektalnog raka na isti način kao i redovne analize i genetska testiranja raka grlića materice.“

U studiji su svi pacijenti testirani Cologuard testom, FIT testom i kolonoskopijom da bi se rezultati uporedili.

Osetljivost Cologuard metode na rak je 92%, a 94% za najranije i izlečive faze raka (faze 1 i 2).

Osetljivost je 69% za prekancerozne polipe sa najvećim rizikom da napreduju do raka (oni koji sadrže vrhunske displazije).

Cologuard metodom je otkriveno znatno više slučajeva karcinoma i znatno više prekanceroznih polipa nego drugim metodama.

„Najvažniji rezultat studije je visoka osetljivost Cologuard testa za izlečive kolorektalne slučajeve raka, što je najveća osetljivost jednog neinvazivnog testa do danas“, kaže Tomas Imperial, profesor medicine na Univerzitetu Indijana Medicinskog centra u Indijanapolisu i autor studije. Takođe je značajno napomenuti da su ovi rezultati postignuti u jednoj obimnoj studiji.

Kolorektalni kancer je opasan, ali se efikasno leči ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Skoro 50% odraslih osoba u SAD starijih od 50 godina, ne ide redovo na testiranje za ovu vrstu raka kao što je preporučeno. Kao rezultat netestiranja, kolorektalni kancer postao je drugi vodeći uzrok smrtnosti obolelih od raka u SAD. Kolorektalni karcinom se može lečiti ako se rano otkrije, a to se može uraditi ukoliko se na vreme detektuju prekancerozni polipi sa najvećim rizikom za napredovanje.

„Rad dr Ahlkuista je oličenje našeg cilja na Mejo klinici, koja stalno traga za inovacijama u cilju da pomogne pacijentima. Mi mislimo da će ovaj istraživački rad znatno unaprediti skrining kolorektalnog kancera“, kaže Vijai Šah, predsednik odseka za gastroenterologiju i hepatologiju klinike Mejo.

Ovaj test ispituje šta se dešava sa DNK pacijenta tokom varenja. Pomene DNK javljaju se kada postoje kolorektalni kanceri i prekancerozni polipi. Test takođe ispituje prisustvo krvi u stolici, što je još jedan mogući indikator kolorektalnog kancera. Kombinujući dobijene podatke, rezultat pruža sveobuhvatni moćni skrining pristup prikazan u rezultatima studije.

Zbog dostupnosti i jednostavne upotrebe, istraživači se nadaju da će test povećati broj ljudi koji će izabrati da se testiraju na kolorektalni kancer. Skrining je važan, jer ako se rak ili prekancerozno stanje otkriju rano, uklanjanje polipa može da spreči razvoj karcinoma.

Test Cologuard ima potencijal da bude lak i prost, a samim tim prihvatljiv za mnoge pacijente, izjavila je Kenet Vang, gastroenterolog i direktor grupe za endoskopiju na Mejo klinici i predsednik Američkog društva za endoskopiju: „Ja se nadam da će to povećati broj pacijenata za rano otkrivanje i uklanjanje prekanceroznih i kanceroznih polipa.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike