U trendu

Rano otkrivanje rizika od bolesti srca

U Americi je nedavno odobren novi test krvi koji može odrediti rizike za nastanak srčanog udara i drugih bolesti srca. Test je dizajniran za ljude bez istorije bolesti srca, a čini se da je posebno koristan za žene (naročito za žene crne rase).

Srčani test za bolje predviđanje rizika od koronarnih bolesti kod žena, može pomoći zdravstvenim radnicima da prepoznaju pacijente pre nego što dožive ozbiljne bolesti srca ili srčani udar, smatra Alberto Gutierez, direktor Kancelarije za dijagnostiku i radiološku zaštitu zdravlja Centra za aparate i radiološko zdravlje.

Test prati aktivnosti specifičnih bioloških signala vaskularne inflamacije. Vaskularna upala je snažno povezana sa nagomilavanjem plaka u krvnim sudovima. Tokom vemena, plak se akumulira u arterijama i stvara preduslove za ozbiljne kardiovaskularne probleme. Tokom ispitivanja i testiranja, ustanovljeno je da pacijenti sa vaskularnom inflamacijom većom od 225 nanomola u minuti po mililitru – imaju povećan rizik od bolesti srca.

FDA je objavila da je usvajanje novog testa krvi posledica rezultata dobijenih na osnovu studije koju je finansirao Nacionalni institut za zdravlje. U studiji je učestvovalo skoro 4.600 ljudi starosti od 45 do 92 godine, bez prethodne istorije bolesti srca, a zatim je njihovo stanje praćeno u proseku nešto više od pet godina.

Test se pokazao kao pouzdan, kako kod muškaraca svih rasa tako i kod žena, ali je bio pouzdaniji u određivanju rizika od srčanih bolesti kod žena, naročito žena crne boje kože. Kod crnkinja je zabeležen „veći skok“ u stopi od srčanog udara i drugih bolesti srca kada su nivoi vaskularne inflamacije prelazili određeni nivo. Test je proizveden u jednoj kompaniji u San Francisku.

Prema rezultatima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bolesti srca su „vodeći ubica Amerikanaca“. U Americi od koronarnih bolesti svake godine umre preko 385.000 ljudi.

Iteresantna je i opravdava primenu navedenog testa činjenica da skoro dve trećine žena i polovina muškaraca umrlih od iznenadih koronarnih bolesti, pre toga nije imalo nikakve simptome.

Nadamo se da će navedeni test ubrzo imati širu primenu, da će početi da se koristi u Evropi i u našoj zemlji.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike