Rizik od raka dojke

U jednom novom istraživanju u kome je učestvovalo više od 9.000 žena, navodi se da većina njih nema tačnu predstavu o sopstvenom riziku od raka.
Samo 9,4% ispitanica znalo je tačno da kaže koliki je njihov rizik od raka dojke, a 4 od 10 žena nikada nije razgovaralo o tome sa svojim lekarom.
Istraživanje je započeto 2010. godine i do sada su istraživači anketirali 9.873 žene, starosti od 35 do 70 godina, koje su obavljale mamografske preglede za rak dojke na medicinskim cetrima širom Njujorka.
Istraživači su od učesnica uzimali informacije o etničkoj pripadnosti, zdravstvenom osiguranju, ličnim i porodičnim istorijama raka dojke, kao i sve prethodne diskusije sa njihovim lekarima za procenu rizika od raka dojke. Od učesnica je zahtevano da same procene sopstveni rizik od raka dojke u periodu od narednih pet godina i tokom čitavog života.
Istraživači su izračunali stvarni rizik svake žene uz pomoć prikupljenih informacija, a zatim te iznose upoređivali sa onima koje su žene same procenile. Netačnom procenom smatrala se ona kod koje se procena učesnica razlikuje od izračunatog rizika za više od 10%.
Sve u svemu, samo 9,4% žena tačno je procenilo svoj rizik, dok je skoro 45% potcenilo, a skoro 46% precenilo.
Istraživači navode da tačna procena rizika može da pomogne ženama da odluče koje korake mogu preduzeti – da li bi češće trebalo da idu na preglede mamografom ili da koriste lekove koji smanjuju rizik od raka dojke, kao što je tamoksifen.
Što se opšte populacije tiče, žene imaju rizik od 12% (svaka osma žena) tokom života od raka dojke. Rizik se povećava na 20% (svaka peta žena) ako je majka te žene imala rak dojke. Ukoliko žena bude pozitivno testirana na BRCA mutacije koje povećavaju rizik od raka dojke, rizik ide i do oko 70%.
Istraživači navode da je moguće da je veći broj žena želeo da proceni sopstveni rizik od raka dojke nakon medijske pažnje o nedavnoj odluci poznate glumice Andželine Džoli da uradi preventivnu dvostruku mastektomiju, nakon što joj je majka umrla od raka jajnika, a ona sama bila pozitivna na testu za BRCA mutacije gena. Poznato je da BRCA 1 i BRCA 2 mutacije povećavaju rizik od raka dojke i jajnika.
Rezultati istraživanja nisu iznenadili dr Meri Dejli, predsednika kliničke genetike na Foks Čejs centru za rak u Filadelfiji i direktora programa za procenu rizika.
„Najvažnije je za žene da prouče i budu svesne porodične istorije ove bolesti. To podrazumeva barem dve generacije, odnosno majka i obe babe“, kaže ona.
„Kada je žena svesna svog rizika, onda treba da zna i da li je raspored pregleda kojeg se pridržava prikladan i šta drugo bi trebalo da radi“, zaključuje Dejli.
Napomena
I ovde se može zaključiti da se mnoge stvari ne dešavaju “tamo negde daleko”, već da su tu negde pored nas.
Ovo istraživanje može biti poučno za sve nas, pogotovu za osobe starije od 40 godina kad su rizici od bolesti povećani. Veoma je važno da se redovno ide kod lekara na preglede kako bi se na vreme uočili eventualni počeci nekih bolesti.
Što se tiče karcinoma, slično je kao i kod bolesti srca: ukoliko ste imali neki slučaj raka ili infarkta u bližoj porodici, onda je rizik i za vas povećan. Zato procenite svoj rizik, posavetujte se sa svojim lekarom u kom periodu treba ds idete na kontrolni lekarski pregled kako biste očuvali svoje zdravlje.

Ostavite komentar