U trendu

Šetnjom protiv raka

Pacijenti sa dijagnozom raka mogu poboljšati oporavak i smanjiti rizik od umiranja svakodnevno hodajući bar 1,5 km.

Istraživači udruženja Macmillan Cancer Support napominju da brza svakodnevna šetnja može olakšati neželjene efekate kod pacijenata obolelih od raka, kao što su anksioznost, depresija i promene težine.

Istraživači ističu sledeća zapažanja:

  • Hodanje u dužini od 1,6 km umerenim tempom (5 km/h), ili samo 20 minuta dnevno, može da smanji rizik od „umiranja“ kod pacijentkinja obolelih od raka dojke za 40%.
  • Ovakva šetnja smanjuje rizik od umiranja kod pacijenata sa rakom prostate za skoro trećinu (30%).

Prevencija raka

Istraživači takođe ističu pozitivan uticaj hodanja na sve ljude sa karcinomom. Svakodnevno pešačenje oko 1,5 km i više može da smanji rizik od recidiva raka dojke za 40%, dok je kod obolelih od raka debelog creva smanjenje rizika 50% uz hodanje od samo 50 minuta dnevno.

Uprkos dokazima, stručnjaci procenjuju da trenutno 1,6 od 2 miliona ljudi obolelih od raka u Velikoj Britaniji nije aktivno.

Istraživači ukazuju na to da su zdravstvene koristi od fizičkih aktivnosti neverovatne, a da istraživanja ukazuju na veoma jednostavnu stvarnost: „Šetnja može spasiti živote!“

Pacijentu obolelom od raka fizička aktivnost ne samo da može da smanji rizik od umiranja, ili recidiva raka, već može da pomogne u smanjenju neželjenih efekata lečenja, kao što su otoci, umor ili anksioznost.

Istraživači su zaključili da je veoma jednostavno i očigledno savetovati pacijentima obolelim od raka da se bave fizičkim aktivnostima. Fizička aktivnost je kao čudotvorni lek i zdravstveni radnici treba da insistiraju na fizičkim aktivnostima pacijenata, a da hodanje i šetnja budu standardna procedura za oporavak od raka.

Šetnja po utvrđenoj šemi

U Velikoj Britaniji su zdravstveni stručnjaci propisali 600 lokalnih šema hodanja za pacijente obolele od raka.

Benedikt Southvort, jedan od izvršnih direktora, izjavio je u saopštenju: „Šetnje za zdravlje širom Engleske nude se kao lek besplatno i one su savršen način da se izgradi poverenje u prijateljski fitnes. Šetnjama pacijenata trebalo bi da rukovode, u zaštićenom prostoru, prijateljski raspoloženi ljudi, specijalno obučeni za taj posao. Za obolele su šetnja, društvo tokom šetnje i svež vazduh odlična terapija.“

Zdravstveni radnici Engleske imaju želju da krenu u borbu protiv fizičke neaktivnosti i hodanje propišu svima koji se oporavljaju od raka i drugih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.