Simptomi ozbiljnih bolesti

Neki zdravstveni simptomi upozoravaju na to da je neophodno posetiti lekara. Naučite da prepoznate neke od njih.

Ako primetite neobjašnjiv nagli gubitak težine, ili gubitak apetita – moguće je da imate ozbiljnu prikrivenu bolest.

Da ste držali dijetu, očekivali biste gubitak kilograma; ali, ako jedete istu količinu hrane kao i uvek, a primetite da vam je odeća postala široka – možda imate ozbiljan problem.

Pritajena opasna bolest koja počinje ovim simptomom jeste rak jajnika. On se razvija u abdomenu i žena misli da mršavi, a bolest zapravo napreduje. Uz ovaj simptom, obavezan je odlazak lekaru.

Otežan govor, paraliza, slabost, peckanje, utrnulost i zbrkanost misli – ovi simptomi upozoravaju na srčani udar i odmah treba pozvati hitnu pomoć. Pravovremena reakcija može sprečiti trajno oštećenje mozga ili vam čak spasiti život.

Otežan govor može proći neprimećeno od porodice obolelog, ali ovaj simptom može ukazivati na krvni ugrušak u mozgu.

Crna i retka stolica – može biti simptom izliva krvi iz čira u stomaku ili na tankom crevu. To takođe može biti simptom kancera. Ovaj simptom je znak da se hitno ode lekaru.

Glavobolja s ukočenim vratom i visokom temperaturom indikator je ozbiljne infekcije koja se zove meningitis.

Možete to i dodatno proveriti: probajte da prislonite svoju bradu na grudi. Ako ne možete, moguće je da imate meningitis. Kod ove bolesti, neophodno je brzo lečenje antibioticima, da bi se bakterija meningitisa uništila pre nego što ošteti mozak.

Nagli napad jake glavobolje, jači bol u glavi nego što ste imali ikad – može značiti da imate izliv krvi u mozak. Hitna pomoć je i ovde neophodna.
Moždana aneurizma je retka, ali se može desiti čak i ljudima ispod četrdesete godine. Ovo može biti veoma ozbiljno ako se ne leči, kažu stručnjaci.

Za žene: vaginalno krvarenje u periodu posle menopauze može biti upozoravajući simptom mogućeg kancera. Većina žena kojima se ovo desi začudi se, ali ne obraća previše pažnju, misleći da je reč o nekoj nevažnoj ranici. Ali ovo može biti simptom raka, koji se leči ako se otkrije u ranoj fazi.

Za muškarce: grudvica na testisima može biti simptom ozbiljne bolesti – raka na testisima. Stručnjaci poručuju muškarcima da s vremena na vreme sami izvrše proveru ovog dela tela.

Bolje je sprečiti nego lečiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.